Глава УГКЦ підтримав на фронті воїнів і капеланів

10:35 25 листопада 2016 р.

Фото до новини


Фото: mil.gov.ua

Перебуваючи в районі проведення АТО, до однієї з тамтешніх військових капличок завітав патріарх Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук.

Глава УГКЦ зазначив на передовій, звертаючись військових капеланів та вірян в одностроях: «Мені дуже приємно і зворушливо бути тут – у цій польовій капличці. І мати нагоду побачитися з вами. Кожен на своєму місці – як священнослужитель, так і військовий, загалом громадянин цієї країни. Один священик не зупинить війну, то не в його людській моці. Але разом із солдатом ми можемо дивитися в очі смерті. Ми не ладні вберегти нашу землю і вояків від вбивчої сили снарядів та «градів», посланих ворогом, проте здатні бути в цей момент в одному окопі з ними».

Патріарх Святослав Шевчук також зауважив: «Дуже важливо, щоб військовослужбовці, які перебувають на передньому краї, зрозуміли – вони не самотні, не покинуті. Українство єднає спільна справа захисту Вітчизни. І цей обов’язок ліг на плечі не тільки військових, а й кожного українця, де б він не перебував».

Глава УГКЦ пояснив військовим: «Є різні види перемог. Можна ворога здолати на фізичному рівні, убивши його. Але ще існує духовна перевага. Людина не в силі знищити диявола, але зміст моральної звитяги – витримати удар і не піддатися спокусам. Напевно, це і є та перемога, яка на нас очікує. Окупанти вважали, що від одного поштовху їхнього чобота Україна впаде, немов картковий будинок. Але нічого в них не вийшло. І в мене кріпне відчуття, що українська міць – духовна й прагматична сила поволі зростає. Водночас по той бік лінії розмежування все деморалізується. Насправді їхній лад тримається на багнетах, і суспільство не має здорового ентузіазму».

Про це повідомили сьогодні, 25 листопада, в інтернет-виданні «Народна армія», де також розповіли, що коли греко-католики вперше постукали до брам військових частин, то їм було дуже непросто. Адже командування ще перебувало під впливом радянських стереотипів, не розуміючи ролі й місця священика в армії.

Перелам стався відносно недавно. Капелани пішли з Євромайдану з добровольцями у степи Донбасу – на передову, і в дії показали, ким вони є. Тепер статус військового капелана поволі набуває звичних для багатьох розвинених країн правових абрисів, закріплюючи їх як штатну інституцію Збройних Сил.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів