Екс-ректора Львівської Богословської Академії нагороджено Орденом Почесного Легіону (відео)

22:22 4 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: risu.org.ua

Як повідомив у неділю Департамент інформації УГКЦ, Єпископ єпархії Святого рівноапостольного князя Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії Борис (Ґудзяк) став кавалером ордену Почесного легіону.

Як повідомив сьогодні, 4 січня, Департамент інформації УГКЦ, владика Борис (Ґудзяк), Єпископ Української Греко-Католицької Церкви у Франції, Швейцарії і країнах Бенілюксу, громадський діяч та провідний науковець у галузі церковної історії, став кавалером ордену Почесного легіону.  У повідомленні також конкретизують:

«Українець став одним із 691 члена ордену цього року», повідомляє Католицька Церква у Франції. «Серед 691 нових членів ордену Почесного легіону, оголошених 1 січня 2015 року, є, зокрема, й ім’я Єпископа єпархії Святого рівноапостольного князя Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії Бориса (Ґудзяка)», – ідеться у повідомленні на сайті Католицької Церкви у Франції.

Орден Почесного легіону встановлено Наполеоном Бонапартом у травні 1802 року за прикладом рицарських орденів. Приналежність до ордену є найвищою нагородою, знаком пошани та офіційного визнання особливих заслуг у Франції.

Прийняття в члени ордену здійснюється за видатні військові або громадянські заслуги Президентом Французької Республіки. Удостоєні цієї нагороди мають звання «канцлер», «великий офіцер», «командор», «офіцер» і «кавалер» ордену Почесного легіону. Нині у Франції звання «кавалера» удостоєні 93 тис. осіб.

Про це розповіли в неділю на сайті Департаменту інформації УГКЦ. натомість на сторінці «Ґудзяк Борис» у Вікіпедії зокрема повідомляється, що він народився 24 листопада 1960 року в Сірак'юсі (США) й навчався в його університеті та в Університеті папи Урбана в Римі й Папському Орієнтальному Інституті, а ступінь доктора славістики і візантиністики здобув у 1992-му в Гарвардському університеті. Того ж року приїхав в Україну і заснував Інститут історії церкви.

У 1993 році Борис Ґудзяк очолив комісію з відновлення Львівської Богословської Академії, а в 1995-2000-му був її віце-ректором.

У 1998-му прийняв тайну священства. А в 2000-му Борис Ґудзяк був інавгурований на ректора Львівської Богословської Академії.

Натомість 21 липня 2012-го його призначено Апостольським Екзархом для українців греко-католиків Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів