Чому УГКЦ заборонила священникам в Польщі користуватися смартфонами

14:15 4 березня 2024 р.

Фото до новини

Єпископи трьох польських єпархій Греко-Католицької Церкви видали декрети для священників і дияконів, заборонивши користуватися мобільними телефонами, планшетами та іншими цифровими пристроями під час богослужінь і сповіді.

Про це інформує CREDO, пише DailyLviv.com.

На думку єпископів, користування цими пристроями зайшло аж так далеко, що пастрі вирішили врегулювати це питання своїм розпорядженням. «Телефон, звісно, зручна річ; до того ж, одна фірма адаптувала весь обряд Служби Божої під мобільну версію. Священнику не потрібно робити закладки, гортати сторінки — все збережено в телефоні. За допомогою телефону можна відправити всю Службу», — сказав у розмові з PAP єпископ, д‑р Аркадій Трохановський, очільник Ольштинсько-Ґданської єпархії Греко-Католицької Церкви.

Читайте також:  «Зла ідеологія». Папа Римський Франциск засудив ґендерну теорію

Він додав, що требник також адаптували для телефонів і планшетів. «І якщо до звичайного книжкового варіанту требника фактично потрібна інструкція з користування, що коли читати, то в цій цифровій версії все організовано крок за кроком», — відзначає єпископ. Священники та диякони цієї Церкви охоче використовували цифрові засоби як для літургійних книг, так і для бревіарію.

Єпископ Трохановський визнав: йому також відомо, що під час звершення Євхаристії та інших богослужінь священники іноді робили фото і селфі.

Читайте також: У Ватикані розповіли, як правильно зберігати прах після кремації. Чи можна розвіювати

Це зайшло вже задалеко. Тому ми вирішили, що це питання потрібно врегулювати. Всі єпископи нашої Церкви видали таке розпорядження», — сказав владика Трохановський. Єпископ Ольштинсько-Ґданський зізнався: особисто його турбувало те, що священники, які під час Служби Божої користувалися телефоном, могли бачити на екрані не тільки літургійні тексти, а й усі інші повідомлення.

Я не знаю, чи була молитва, коли вони отримували сповіщення з ФБ. Євхаристія — це молитва», — наголосив ієрарх. «Користуватися під час богослужінь літургійними книгами набагато більше достойне й гідно.

 Коли священник носить требник-книжку в публічних ситуаціях, то вона є знаком, який його вирізняє, який свідчить, що він молиться. Ми маємо шанувати книги і книжки», — наголосив єпископ Трохановський.

Читайте також: Під час візиту Вселенського Патріарха Варфоломія у Неаполь сталося чудо

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів