У Львові створюють патріотичний стінопис (відео, оновлено)

21:35 28 грудня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міністерства оборони України

Активіст нагадує львів’янам, що війна на сході України ще не закінчилася.

Цими днями у Львові постає нова вулична галерея «Вірші з війни». Арт об'єкт малюють на стіні, що оточує одне з військових містечок Львівського гарнізону. Темою проекту є поезії про війну, написані учасниками АТО та їх близькими.

Художники поставили собі за мету вшанувати пам'ять полеглих та нагадати , що нелегка боротьба триває і нині, не зважаючи на так зване «перемир'я». Автором ідеї є учасник Революції Гідності, боєць батальйону «Айдар», активіст молодіжного об'єднання «Граніт» Андрій Мочурад, який розповів:

«Сам задум створити патріотичні графіті на стінах міста з'явився ще в 2013 році. Але революція, а згодом і війна не дали можливості реалізувати такий проект. Зараз, коли ми повернулися, вирішили поділитися віршами назбираними на фронті саме в такий спосіб. 

Декілька віршів є написаними хлопцями, якими вже немає в живих. Проект складається з двох фаз: спочатку ми беремо стіну понівечену вандалами і приводимо її до нормального стану, покращуючи благоустрій, а вже потім наносимо на неї вірші і картини.

Річ у тім, що наші співвітчизники вже звикли до сухої, статистичної інформації про війну у засобах масової інформації. А така форма подачі привертає увагу кожного, і заставляє по новому задуматися над тим що переживає зараз Україна.

Крім того, ця поезія пронизана дуже сильною енергетикою. Наприклад, один із віршів був знайдений на тілі пораненого бійця. Папір з текстом просяк кров'ю автора. Художник, не знаючи цієї історії, обрав саме цей вірш із тридцяти варіантів, і зобразив його кривавими літерами.

Про це повідомили сьогодні, 28 грудня, в київському часописі інтернет-видання «Gazeta.ua».

«У Львові добігає завершення арт-проект під назвою «Вірші з Війни» – перша з ініціатив громадського діяча, відомого мандрівника, культуролога, журналіста Андрія Мочурада, яку він реалізує разом із однодумцями з молодіжного об’єднання «Граніт», – повідомили сьогодні, 28 грудня, в міністерстві оборони України, де також розповіли подробиці:

«Андрій – активний учасник Майдану, згодом – боєць 24-го окремого штурмового батальйону Збройних Сил Україні «Айдар». На Донбасі отримав поранення та контузію. 

Розповідає, що концепція створення українського міського стінопису виникла ще в 2013 році. Тоді реалізувати задум не вдалося: почався Майдан, згодом – анексія Криму та війна на Донбасі.

За цей час ідея набула нових рис та змісту. Зокрема, Андрій та інші учасники АТО, які беруть участь у створенні «Віршів з Війни», в такий спосіб вшановують загиблих побратимів, а також нагадують львів’янам, що війна не закінчилась.

Перший військово-патріотичний стінопис розташовується у центральній частині міста. Майданчик для створення арт-об’єкту – стіна, що оточує одне з військових містечок Львівського гарнізону.

Слід додати, що командування гарнізону та установа, відповідальна за експлуатацію казарменно-житлового фонду Львівського гарнізону, з розумінням поставилися до ініціативи. Робота митців насправді фундаментальна: стіна має дев’ять секцій, кожна з яких площею приблизно чотири на вісім метрів.

Усі секції, де будуть розміщені частини арт-об’єкту, організатори спершу реставрують та приводять в належний стан. Окремо – вірші: кожен із глибоким змістом та емоційним забарвленням.

Їх авторами є безпосередні учасники АТО та члени родин бійців, невідомі автори, двох поетів вже не має серед живих – загинули під час боїв із загарбниками. Автор ідеї Андрій Мочурад розповів: «Ми обрали для реалізації проекту саме цю площадку не даремно. Тут одна з найнавантаженіших зупинок громадського транспорту у місті. Ми прагнемо нагадати львів’янам та гостям нашого міста про те, що доля України вирішується саме зараз, вирішується простими хлопцями в окопах».

Завершити стінопис планують до настання Нового року. До створення арт-проекту залучено близько 20 осіб».

Про це повідомили сьогодні, 28 грудня, в прес-службі міністерства оборони України, де також опублікували світлини з місця події. Натоміфсть тележурналісти розповіли в понеділок:

«У Львові волонтери разом із художниками розписують міські стіни віршами, авторами яких є бійці АТО або їхні рідні. Усю поезію ілюструють відповідними малюнками на патріотичну тематику. Подекуди картини сягають по кілька метрів у розмірі, тож щоби створити їх, художники стають на драбини.

Автори ідеї кажуть, що таку незвичну галерею присвячують бійцям, які загинули за незалежність країни. Водночас, нагадують людям, що війна ще не закінчилась. Активісти наголошують, що розфарбовують тільки ті мури, які потребували реставрації або вже були понівечені вандалами.

Організатор акції Андрій Мочурад розповів: «Ми беремо поезію, яка була написана або хлопцями, які сиділи в окопах, в той момент, коли писали, або їхніми родичами. Тобто тими, кого безпосередньо війна доторкнулася. Чому саме вірш? Будучи там, на Сході, люди пишуть дуже позитивні, гарні речі. Часто це вірші про любов, це не є якісь агресивні моменти».

Про це повідомили сьогодні, 28 грудня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів