350 парафій МП уже перейшли до ПЦУ, – Мінкульт

09:10 23 лютого 2019 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

Зафіксовано вже близько 350 довершених процесів зміни підпорядкування з УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України, десь близько 340 вже точно є документально зафіксованих.

Про це, як повідомили напередодні ввечері на телевізійному «5 каналі», розповів у його ефірі директор департаменту в справах релігій міністерства культури України Андрій Юраш, котрий також зазначив: «Я маю на увазі поки що не всі ці переходи отримали завершення і юридичне оформлення на рівні документів, але я маю на увазі всі випадки, коли відбулися збори релігійної громади, де було засвідчено цей процес, коли віруючі зібралися, оформили, належно зафіксували, але я впевнений, що процес стримується штучно і в найближчі місяці, думаю, матимемо набагато динамічніші тенденції».

На запитання ведучого «Наскільки швидко переходять парафії і які є фактори, які ще стримують?» Андрій Юраш відповів: «Чому я говорю про штучне стримування? Бо задіяно дуже багато зовнішніх механізмів, які націлені на те, щоб не дозволити максимальній кількості парафій влитися в ПЦУ. З одного боку зовнішні чинники намагаються переконати українське духовенство на парафіях в тому, що немає визнання з боку інших церков, бо визнав тільки Константинополь, а церквам назовні говорять, що немає процесів об’єднання і парафії не хочуть іти, тому не треба визнавати. Словом, треба зсередини розривати це коло. І два згадані законопроекти дають повне законодавче усвідомлення того, що цей процес зміни і переходів має повне юридичне підґрунтя. Закон, зокрема, 4128Д дає повний механізм і логістику, як це зреалізувати».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів