Жодного суддю за злочини проти Євромайдану не покарали, – експерт

21:12 17 грудня 2015 р.

Фото до новини

На сьогодні в Україні жоден суддя за процедурою люстрації не звільнений. Це означає, що закони «За відновлення довіри до судової влади» та «Про очищення влади» не виконують.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 17 грудня, під час інтерв’ю на тему: «Очищення судів: як це відбуватиметься і яким буде покарання?», яке відбулося у Львівському прес-клубі, заявив виконавчий директор БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги»  Віталій Місяць.

- Тільки 700 посадовців звільнено внаслідок автоматичної люстрації. Це критерій, який передбачений законом. Але перевірці підлягає 700 тисяч посадовців. Я не кажу, що вони мають бути звільнені, але вони мають бути перевірені, чи вони здійснювали незаконні дії в період правління Януковича, чи ні, - каже він.
За його словами, судді використовують різні багатоходівки, щоби уникнути люстрації. Це і «туризм до зони АТО», й оскарження дій судових органів, і вихід на пенсію, і заява на звільнення за власним бажанням та інші. 
Адвокат, представник Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Микола Глотов зауважив, що громадськість має великі сподівання щодо люстрації. Хоча її завдання – звільнити країну від тих кадрів, які саботуватимуть проведення реформ.

- І лише в комплексі з іншими діями вона дасть результат. А зараз його немає, тому що немає завершених реформ уряду, - каже він.
Микола Глотов наголосив, що в законі «Про очищення влади» слова «люстрація» немає, але він стосується суддів, які приймали певні рішення під час акцій Євромайдану.

- Сам закон містить два механізми. Один – вже вищезгадане автоматичне звільнення, а на другий має бути рішення суду, яким встановлено, що конкретна посадова особа вчинила певне порушення прав людини, - адвокат.
Юристи зауважили, що тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів просто не здатна перевірити всіх суддів. Тому важливе значення для люстрації має позиція громадських активістів. Особливо тих, які постраждали.

- Як правило, «справи Майдану» відбувалися над громадськими активістами. Ми ж бачили, коли на ношах заносили в зал суду обвинуваченого,  проводили засідання в першій чи в другій годині ночі. І саме ті громадські активісти, які постраждали, знають який суддя і яке рішення розглядав, - каже адвокат, голова правління Фонду «Право і Демократія»  Андрій Бурий.
За словами Віталія Місяця, на тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів загальної юрисдикції чинили дуже великий тиск.

- Вони розглянули близько трьох з половиною тисяч справ. За 66-ма справами скерували висновки про порушення суддями присяги в період Євромайдану. Проте проблема в тому, що більше року пройшло з моменту цих подій. А, за законом, суддю можна притягнути до дисциплінарної відповідальності упродовж року з моменту вчинення правопорушення. Тому ці справи лягають в стіл, - каже він.
Довідка

На 13 з’їзді суддів 10 грудня 2015 року було прийнято Звернення до українського народу. В цьому зверненні судді заявили, що під час Революції Гідності вони працювали в умовах надмірного напруження та психологічного тиску. І не всі судді змогли це витримати. Стосовно окремих з них зараз проводять розслідування. В цьому ж зверненні судді закликають забути те, що було, і єднатися у боротьбі зі зовнішнім ворогом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів