Зеленський скасував через 8 років указ Януковича про призначення двох суддів КС

13:45 27 березня 2021 р.

Фото до новини

За такою логікою нинішнім Президентом України можуть бути скасовані всі укази, видані експрезидентом Віктором Януковичем, тому що всіма ними він міг підривати основи національної безпеки і оборони України.

27 березня 2021 року опубліковано Указ Президента України №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України". Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України, пише Dailylviv.

Подаємо цей безпрецедентний Указ повнотекстово:

"З метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України, відповідно до Закону України "Про національну безпеку України", згідно з яким демократичний конституційний лад є одним із фундаментальних національних інтересів України, а також беручи до уваги Заяву Верховної Ради України у зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності, затверджену Постановою Верховної Ради України від 17 лютого 2021 року № 1240-ІХ, в якій підкреслено, що узурпація влади у 2010 - 2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини, зважаючи на те, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина, відповідно до частини другої статті 102, пунктів 1, 17 частини першої, частини третьої статті 106 Конституції України, статей 3 і 13 Закону України "Про національну безпеку України", постановляю:

1. Скасувати:

Указ Президента України від 14 травня 2013 року № 256 "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України";

Указ Президента України від 17 вересня 2013 року № 513 "Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду України".

2. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування. Президент України Володимир Зеленський".

Водночас, нагадує BBC-Україна, Конституція і закони України не містять норми, за якою президент має право звільняти суддів КС. Олександр Тупицький потрапив у КС за квотою президента. У 2013 році його призначив ще Янукович. Обирають суддів КС на 9 років. Термін його повноважень мав закінчитися у 2022 році. Він є головою Конституційного суду України.

Це вже не перша спроба Володимира Зеленського усунути пана Тупицького. У грудні 2020 року президент підписав указ, яким відсторонив голову КС Олександра Тупицького від виконання обов'язків на два місяці. Після цього відсторонив ще на місяць. За словами Зеленського, так він намагався "вирішити Конституційну кризу в країні".

Нещодавно у РНБО заявили, що перевірятимуть всі чинні укази Віктора Януковича на предмет державної зради.

Депутат від фракції "Батьківщина" і юрист Сергій Власенко назвав рішення президента про скасування указів від 2013 року "юридичним трешем" і пожартував, що, якщо зараз ЦВК скасує протокол попереднього складу ЦВК про результати виборів президента, "то президент перестане бути президентом?".

"Президент не має повноважень скасовувати свої укази з кадрових питань. Акт про призначення на посаду є актом індивідуальної дії. Такі укази вичерпують свою дію відразу після реалізації", - прокоментував ВВС News Україна рішення президента ексзаступник голови ЦВК Андрій Магера.

Президент не має повноважень звільняти суддів КС, говорить і Степан Берко, адвокаційний менеджер фундації DEJURE.

"Єдиний законний спосіб звільнити суддю Конституційного Суду - рішенням Постійної комісії з питань та етики самого КС. Наразі єдиний спосіб змінити склад суду та забезпечити його доброчесність - запровадити прозорий конкурс на посаду судді КС, на якому наполягають громадські експерти", - вважає експерт.

За прогнозами пана Берка, Конституційний Суд ймовірно відмовиться визнавати указ президента, а судді Тупицький та Касмінін залишаться на посадах. Якщо ж КС погодиться з таким указом, можна буде з певністю стверджувати, що Конституційний Суд тепер повністю підконтрольний президенту.

Верховний Суд залишив санкції проти телеканалів Медведчука

На Львівщині багато водіїв ігнорують нові штрафи за порушення ПДР

У Львові розкрадали грантові гроші ЄС. Перевіряють Єврорегіон Карпати-Україна

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів