Заступнику голови Тернопільської ОВА Дем'янчуку хабар передавали по 300 тисяч гривень

16:58 28 червня 2023 р.

Фото до новини

ВАКС застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до заступника голови Тернопільської ОВА.

Про це повідомив Вищий антикорупційний суд (ВАКС), пише Dailylviv.com.

Сьогодні, 28 червня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 26 серпня 2023 року включно).

Як альтернативу, суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 грн.

У разі внесення застави на підозрюваного покладаються обов’язки:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;

- не відлучатися із Тернополя та Тернопільської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України;

- носити електронний засіб контролю.

Заступника голови Тернопільської військової адміністрації підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

Докладніше про цю справу розповів Центр протидії корупції

Це рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко.

НАБУ і САП підозрюють Дем'янчука у висловленні прохання одержати 1,79 млн грн та одержанні частини цих коштів у 600 тисяч грн. Разом з ним підозру отримали голова Тернопільської облради Михайло Головко та заступник керівника ОВА Ігор Гайдук.

Прокурор просив обрати варту зі заставою у 10 млн грн. Сам Дем'янчук просив суд обрати запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою і обмежитися заставою у 1 млн грн.

За версією слідства, хабар просили за підписання актів виконаних робіт з поточного та середнього ремонту, експлуатаційноно утримання доріг та робіт на об'єкті "Водна арена". Всі ці роботи виконувала фірма ТОВ «АВАКС ПРОФ», а замовником виступало комунальне підприємство «Тернопількомунінвест».

Також чиновники обіцяли погасити борг у 8 млн грн перед ТОВ «АВАКС ПРОФ» за вже виконані та прийняті роботи. «Відкат» складав 5-10% від суми договору.

Заявником у справі є власник фірми ТОВ «АВАКС ПРОФ» Олександр Ярмоленко. Дем'янчук створив у Whatsapp чат з Ярмоленком, в якому написав "Час подякувати за 2022 рік". На допиті в НАБУ Ярмоленко сказав, що пропозиція чиновників його обурила, бо в країні йде війна.

За версією слідства, гроші передавалися кількома траншами. Перший з них Дем'янчук одержав від Ярмоленка на 7 поверсі ОВА. Це було 300 тисяч грн, які поки що так і не знайшли. 

Передавалися гроші не прямо в руки, а їх просто кинули на підлогу. Другий транш, теж у 300 тисяч грн, нібито передавали через начальника Департаменту капітального будівництва Сергія Рудяка.

В одній з розмов Дем'янчук говорив, що гроші мають бути для нього і начальника Тернопільської ОВА Володимира Труша, а ще частина мала йти голові облради Головку. Однак під час розмови Ярмоленка з Трушем останній сказав, що нічого не знає про домовленості, і гроші краще витратити на оборону.

Дем'янчук на записах коментував це так: "Труш очікував, десь щось стоїть може, то він заочікував. Це через Гамалія оцього" (нещодавно звільнений начальник Хмельницької ОВА - ЦПК).

Сам Труш на брифінгу сказав, що жодного стосунку до справи він немає: "Якби я мав відношення до цієї справи, то я б тут з вами не стояв сьогодні". Також він сказав, що не готовий говорити про будь-яку схему, бо йде таємниця слідства і слідство встановить, хто винен і чи був взагалі злочин.

Затримані голова Тернопільської облради та два заступники голови ТОВА на хабарях

Як керівники Тернопільської області вимагали хабар (відео)

Голову Тернопільської облради просить взяти на поруки одна народна депутатка

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів