Закон про конфіскацію незаконного майна чиновників набув чинності

11:17 27 листопада 2019 р.

Фото до новини

Цей закон набув чинності після публікації його офіційною газетою Верховної Ради «Голос України».

Закон про конфіскацію незаконних активів державних чиновників і представників органів місцевого самоврядування також передбачає покарання за набуття незаконного майна. Ухвалений закон дозволяє стягувати активи з чиновників у дохід держави, якщо суд ухвалить відповідне рішення про незаконність їх набуття.

Крім того, цей закон урегульовує визначення того, що саме є незаконним активом. Такими вважатимуться ті активи, вартість яких у понад 6,5 мільйона гривень перевищує доходи чиновника. Таке порушення каратиметься позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до від трьох до семи років.

Згідно з текстом закону, позов про визнання активів необґрунтованими подаватиме НАБУ за погодженням САП. Під дію закону також потраплятиме незаконне майно, набуте за три роки до того, як закон набуде чинності.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про покарання для корупціонерів-високопосадовців за незаконне збагачення. Документ пропонує не лише конфісковувати необґрунтовані активи, а й ув'язнювати їх власників. Встановлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення є зобов'язанням України, яке прописано у Меморандумі про взаємодію з МВФ, а також Конвенції ООН проти корупції.

Ухвалений закон, фактично, є відновленням закону про незаконне збагачення, раніше скасованого рішенням Конституційного Суду через його неконституційність. Таке повідомлення сьогодні поширив, зокрема, 24 канал, який належить Катерині Кіт, дружині міського голови Львоа Андрія Садового.

Міському голові Львова Андрію Садовому висунули підозру в корупції. Але він стверджує, що справа надумана, а влада своїми недолугими діями блокує будівництво бізнес-парку.  Справу відкрили ще три роки тому. Тоді ж слідчі проводили обшуки у Львівській міськраді, а самого Садового в липні 2017-го викликали на допит до Києва.

Політолог Володимир Фесенко у коментарі 24 каналу сказав, що у справі є політична складова: "Це не перший і не останній земельний скандал в Україні. Але саме ця справа має політичну складову, оскільки тут мова йде про міського голову Львова Андрія Садового. Резонанс був би меншим, якби під підозру потрапив міський голова маленького міста".

Екснардеп, журналіст-розслідувач Сергій Лещенко, ведучий програми на 24 каналі, висловив сподівання, що ця справа буде вирішена справедливо: "Сподіваюся, правоохоронні органи й суд розберуться в цій історії. Вона виглядає доволі заплутаною. Не зрозуміло – мова йде про перевищення міською владою повноважень чи про невідповідність ціни за землю. У даному випадку, вірю, що ця історія закінчиться відновленням справедливості. Андрій Садовий покаже, що його особистого інтересу у цій справі не було, а йшлося про залучення інвестицій та створення робочих місць".

У Львові публічно висловилися у різний спосіб чимало прихильників Андрія Садового.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів