Закарпатська митниця збаламутила власників транспортних засобів, які повертаються в Україну

15:51 2 вересня 2024 р.

Фото до новини

Митники підмінили 90 днів на 10 і адресували свою рекомендацію-вимогу не тій категорії власників транспортних засобів.

Сьогодні Закарпатська митниця опублікувала у ФБ допис під назвою "Пам’ятка власнику транспортного засобу!", пише DailyLviv.com.

"Шановний громадянине України! Раді вітати Вас з поверненням на батьківщину! Оскільки Ваш автомобіль перебував у митному режимі тимчасового вивезення та міститься в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів  України, повернення його на територію України здійснюється без необхідності сплати будь-яких митних платежів. 

Водночас відповідно до пункту 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року № 1371), Вам необхідно в десятиденний строк після в’їзду на територію України звернутись до сервісного центру МВС для відновлення українських реєстраційних документів на автомобіль".

Насправді у пункті 7. згаданого вище Порядку зазначено таке: " 7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів".

З цього тексту випливає, що власникам транспортних засобів, які виїхали за кордони України як біженці, не повинні "звернутись до сервісного центру МВС для відновлення українських реєстраційних документів на автомобіль". Принаймні ще впродовж трьох місяців після закінчення воєнного стану в Україні.

Мабуть, логічно було б, щоб правила державної реєстрації-перереєстрації транспортних засобів коментували працівники Головного сервісного центру МВС, а не регіональної митниці. 

До слова, на сторінці Головного сервісного центру МВС у ФБ слово "ввезення" востаннє було загдане ще в березні 2021 року.

Нагадаємо, що Кабмін ще у 2020 році затвердив нові бланки посвідчень водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Нові бланки повністю адаптовані до міжнародних вимог.

«Цією постановою ми привели документи у відповідність до європейських вимог. Новий зразок також на пластиковій карточці. Він тримовний (українською, англійською, частина – французькою мовами), чинний на території всієї Європи та в багатьох країнах світу. Відтепер на посвідченні - група крові (резус-фактор) водія. Це дозволить лікарям оперативно надавати першу медичну допомогу потерпілим у разі ДТП. Також будуть вказані дані згоди або незгоди на донорство», - сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - документ, який повністю відповідає міжнародним вимогам. Він передбачає додавання позначки щодо відповідності авто екологічним нормам «Євро-2» - «Євро-6» або іншому рівню.

Постановою передбачено, що національне та міжнародне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, тимчасовий реєстраційний талон транспортного засобу, видані до набрання чинності цією постановою, є чинними протягом строку, на який їх було видано.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів