Забудовник отримав гроші та щез: 40 сімей стали жертвами шахрайської схеми у селі Зубра біля Львова

22:51 19 січня 2023 р.

Фото до новини

У Львові прокуратура розслідує злочинні оборудки на ринку будівництва у селі Зубра Солонківської тергромади.

Пресконференція ошуканих інвесторів-замовників будівництва котеджного містечка "Вишня" у Зубрі.
Відео: Львівський пресклуб

Люди вклали по 90-100 тисяч доларів у будівництво котеджного містечка «Вишня» та мали заселитися до своїх будинків ще чотири роки тому. Однак власник компанії «Валенс» Назар Максименко зник разом з грішми. Під час пресконференції у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.com, ошукані інвестори та їхній адвокат розповіли подробиці будівельної схеми та застерегли людей мати справу зі ПП «Валенс» та її керівництвом – адже підприємство й досі рекламує свої послуги. 

Обличчя з обкладинки журналу може обманювати

Не секрет, що шахрайські оборудки – звична справа на ринку нерухомості й процвітають вони не перший рік. А тому, перш ніж укласти угоду зі забудовником, більшість покупців житла перевіряє його історію. Парадокс ситуації з котеджним містечком «Вишня» якраз у тому, що репутація ПП «Валенс» на момент 2017 року, коли почалась ця історія, була, здавалося б, кришталево чистою. І, власне, це заспокоїло замовників котеджів.

- Коли ми з чоловіком у 2017 році вирішили придбати котедж у селі Зубра, мене дуже тішило, що знайшли порядного забудовника, - розповіла Катерина Гірна. - Я побачила обличчя Назара Максименка на обкладинці журналу «РІА Україна» та дізналась, що він входить до числа ТОП підприємців Львова, на будівельному ринку працює давно, жодних нарікань на його ПП «Валенс» немає. Нам показали рекламний ролик, як саме має виглядати містечко. Це справжній рай на землі, особливо для дітей. Моя мама живе дуже близько від Зубри, у районі Санта-Барбари на Сихові. І ми вирішили, що збудуємо котедж неподалік та оселимося тут на все життя. А особливо заспокоїло те, що ми побачили два вже готових котеджі від «Валенсу». І нам сказали, що Назар Максименко хоче оселити у «Вишні» своїх батьків. Якщо справді будують і, навіть, тут живуть – отже, не шахраї. Так я тоді думала.

У вересні 2019 року котедж родини Гірних мав бути завершений зі всіма комунікаціями та мінімальним ремонтом. Сплачували частинами. Але у серпні 2018 року Олена зробила останній платіж на рахунок фірми, бо побачила, що роботи навіть не розпочались. Куди йшли кошти, які вона регулярно сплачувала від 2017 року, жінка не знала. Назар Максименко виправдовувався, що його то підрядники підвели, то будівельники всі дружно за кордон на заробітки виїхали. А трохи пізніше у ПП «Валенс» їй взагалі перестали щось пояснювати. Офіс фірми переїхав з вулиці Хімічної на Промислову, а потім він зовсім зник. Назар Максименко на телефонні дзвінки не реагував. Тоді Олена і ще кілька її знайомих людей, які опинилися в такій самій ситуації, пішли до дому Назара. Але не застали його, чоловік начебто поїхав у відрядження до Києва. Люди повторювали візити кілька разів, однак пана Максименка так і не побачили. 

- Ми з чоловіком, який зараз на фронті, вклали у будівництво всі свої заощадження, нам є що втрачати, - веде далі Олена Гірна. – Я пішла у село до сусідів, ділянки, яких межують з “Валенсом”, і почула багато тривожних речей. Зокрема, люди казали, що Назар Максименко скупив у Зубрі багато ділянок, за які не розрахувався. Я не знаю, чи це правда і я не юрист, не знаю, як реагувати на те, що сталося. Тому звернулась до правоохоронних органів, щоб вони нам допомогли.

Ще один ошуканий інвестор, Антон Жук, пригадує, як у 2017 році також повірив гарній картинці.

- Львів був «завішаний» рекламою «Валенс», а Назара Максименка нагороджували різними преміями, - каже Антон Жук. - При поїздці на будівельний майданчик ми переконались, що все справді виглядає гарно та надійно. І вирішили інвестувати кошти в котедж у третій черзі.

За словами Антона Жука, Юля Орищишин, заступниця Назара Максименка, рекомендувала платити готівкою, оскільки це їхня звична практика. І що такі платежі фіксуються документально, жодного ризику.

- Як і інші інвестори, я сплатив 40% коштів у присутності нотаріуса Романа Олефіра, до якого нас привів Максименко. Але у 2018 році будь-які будівельні роботи перестали проводитись. Назар Максименко ще брав тоді трубку і заспокоював мене, що все добре, скоро будівництво завершать. Однак у 2019 році майданчик був порожній: комунікацій немає, нічого не робиться. Ми шукали з Максименком спільну мову. Він годував обіцянками. Я особисто пропонував йому викупити мою частку, раз він не виконує свої зобов’язання. У мене ще жевріла надія повернути бодай частину вкладених коштів. Та у 2021 році Максименко пропав зовсім.

Інвесторка Антоніна Белюга підтверджує, що людям показували гарні брошури, вони бачили переконливу рекламу, ПП «Валенс» пропонував привабливе розтермінування платежу. Але реалії виявились іншими.

- У жовтні 2017 року нам вручили рекламну брошурку в торговому центрі. Ми з чоловіком поїхали, оглянули все. Ми бачили збудовану першу чергу, бачили під дахом другу чергу котеджу, та й третя вже була – але саме у такому ж вигляді, як ми бачимо зараз. Тобто, все зупинилось… На момент підписання договору я обрала четверту чергу. У лютому 2018 року ми підписали договір, придбали земельну ділянку, а права на будівництво передавали «Валенсу». Це відбувалось у приміщенні приватного нотаріуса. Ми мали упевненість і довіру до Назара Максименка. Був графік будівництва, нас також просили вносити кошти готівкою, але ми відмовились і вносили їх на рахунок компанії. Втім, такий крок теж нас не врятував. А тепер ми дізнались, що статутний капітал компанії складає… 100 грн. Що ми можемо від них вимагати?

Антоніна Белюга стверджує, що будівництво навесні 2018 року, як це мало бути за графіком, не почалося.

- Нам аргументували, що була холодна довга зима, більше сил кидають на третю чергу. Потім був серпень, а наша ділянка як була землею, так і залишилась. Навіть цільове призначення фірма не змінила, хоча брала на себе таке зобов’язання. І ми сплатили за це кошти. Адже приватизовували інвестори ділянки як землю сільськогосподарського призначення. Ми вже не мали наміру платити, бо на нашій, четвертій, черзі не відбувалось нічогісінько. Нам дозволили відтермінувати платежі, але ми вже й так вклали чималу суму. А там що було, те й лишилось. Коли ми підрахували, скільки заплатили і на яку суму здійснили роботу, ми зрозуміли: наміру виконувати свої зобов'язання «Валенс» не має. Нам навіть пропонували перепродати цю ділянку, якщо ми вже не можемо дочекатися котеджу. А як продати? Обдурити інших людей, щоб вони опинилися в такій самій ситуації, як ми зараз? – запитує Антоніна Белюга.

Олена Співакова підписала угоду з «Валенсом» у 2018 році. Планувала, що тут житиме її син, який якраз збирався одружитися. А тепер уже й другий син пані Олени одружений, а котеджу все ще немає.

- Жодних рухів, жодних будівельних робіт, — зазначає вона. – Назар Максименко не виходить на контакт. Цікаво, що він живе тут же, у Зубрі, у нього є красивий заміський будинок. Приходили ми разом зі сусідами поспілкуватись з ним неодноразово. Але завжди відповідають, що він поїхав до Києва у справах. Нас просто обдурили.

Справою займається прокуратура, а поліція розвела руками

Загалом від несумлінного забудовника постраждали близько 40 сімей. Ті, хто був у першій черзі, стали власниками недобудованих котеджів, які розсипаються на очах від вітру, дощу та снігу. Ті, хто був у третій-четвертій черзі, не мають навіть фундаменту на своїх ділянках. Більш того, комусь навіть не оформили документи на зміну цільового призначення ділянки під забудову, хоча гроші люди заплатили. Жертвами шахрайських дій (а радше бездіяльності) ПП «Валенс» і особисто Назара Максименка стали як ті інвестори, що платили готівкою, так і ті, хто офіційно вносив кошти на рахунок через банк. 

Адвокат Богдан Потопальський повідомив, що наприкінці 2021 року ошукані інвестори (або ж замовники будівництва) написали заяву про вчинення злочину і зараз триває досудове розслідування. На початку 2022 року слідчі дії проводила поліція Пустомитівського району, однак ефекту від них не було жодного. Поліція пояснювала труднощі слідства по-різному: ковід, війна, нестача кадрів у відділку… Що насправді провокувало таку бездіяльність, покаже службове розслідування. Тепер справу у свої руки взяла прокуратура. І люди сподіваються, що вона, нарешті, зрушиться з місця. Принаймні, за словами адвоката, встановлено місце перебування Назара Максименка. З ним намагаються комунікувати. 

- Попередня кваліфікація кримінальної справи – шахрайство, і найбільш суворе покарання, яке загрожує за відповідною статтею – це 3 роки позбавлення волі. У посадових осіб та Максименка Назара не було мети виконати свої зобов’язання, – наголосив Богдан Потопальський.

І ще один цікавий момент. Виявилось, що діяльність Максименка Назара Юрійовича, за інформацією з відкритих державних реєстрів, супроводжується ще й іншими кримінальними провадженнями. Адвокат розповів, що за одним з них обвинувачення було передано до Галицького райсуду Львова. Максименка обвинувачували у тому, що він завдав шкоди місцевому бюджету на суму понад 1 млн 363 тис. грн під час реалізації міжнародного туристичного проєкту, який стосувався заповідника “Розточчя”. При освоєнні державних коштів, утворилась ось така різниця між сумою, яка була фактично сплачена і реальною вартістю устаткування і виконання будівельних робіт.

Отже, привласнювати чужі кошти людина вже намагалася. 

Як не стати жертвою будівельних шахраїв?

Люди, які потерпіли від шахрайських дій Назара Максименка, наголосили, що організували пресконференцію, аби застерегти інших довірливих замовників. Адже ще у 2020 році, коли будівництво котеджного містечка «Вишня» завмерло, нерідко можна було побачити рекламні брошури ПП «Валенс». Людей продовжували заманювати цікавими пропозиціями. Більш того, приблизно у цей час Антон Жук побачив, що ім’я Назара Максименка планують внести до «Довідника визначних осіб Львівщини»! Цього не сталося лише тому, що обурені замовники зчинили галас і розповіли всю цю історію. 

Що треба зробити, щоб не потрапити на гачок до горе-будівельників?

- Не купуйте житло на стадії будівництва, – радить Антон Жук. – Тільки готове. Так, буде дорожче. Але ви бачитимете, що купуєте. А захочете заощадити – можете залишитись ні з чим.

Катерина Гірна пропонує не поскупитися і найняти юриста, щоб він дуже уважно вичитав угоду, пункт за пунктом. І якщо є найменший сумнів, не мати справу із забудовником.

Адвокат Богдан Потопальський наголосив, що в жодному разі не можна погоджуватись на «сірі» схеми:

- Видно, що ПП «Валенс» діяли за «сірими» схемами, але це працювало. Бо перші будинки були збудовані. І інвестори вирішили, що нічим не ризикують. А далі почались непрості та неоднозначні схеми: треба змінити призначення ділянки. Потім у будівництво вкладали кошти, які ніде не зафіксували. Людям казали, що так зручно, згодом все оформлять. Але, на жаль, правда така, що сьогодні навіть найкращий юрист не гарантуватиме вам безпечного будівництва. Навіть якщо з юридичної точки зору все чисто, це не застраховує від того, що вам може трапитись несумлінний забудовник. Універсально застерегти від шахрайства неможливо.

Зараз багато говорять про реформу містобудування і навіть прийняли новий закон, який мав би захистити інвесторів від шахрайства. Однак, пояснює адвокат, він більше орієнтований на будівництво багатоквартирних будинків. А у випадку з індивідуальним житлом все складніше, бо маємо тут трохи інші правовідносини.

Богдан Потопальський також зауважив, що є тонка межа між невиконанням своїх зобов’язань з об’єктивних причин і навмисним умислом не виконувати зобов'язання від самого початку. Тому розслідувати та притягти до відповідальності винного доволі складно.

Той факт, що прокуратура перейняла на себе це розслідування від поліції, додає надії інвесторам котеджного містечка «Вишня». Вони мало вірять у те, що з ними від самого початку мали намір повестися чесно.

- Ми надсилали листи – вони приходили назад, – говорить Антоніна Белюга. – Слухавку ніхто не брав. Усі номери - поза зоною. Так виглядає, що людина навмисне скористалась нашим становищем. Ми сподіваємось, що наші правоохоронні органи нам допоможуть. Щоб у такі пастки не потрапляли інші люди. 

За даними YouControl, операціями з нерухомістю займаються два підприємства: товариство з обмеженою відповідальністю "Девелоперська компанія "Валенс" (Максименки Назар і Олена - мають тут по 50% власності) і приватне підприємство "Валенс груп" (Максименко Назар - 100% власник).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів