Ювелірні прикраси Скіфської доби намагалися доставити замовнику в ЄС

13:34 30 травня 2021 р.

Фото до новини

Служба безпеки України попередила незаконне вивезення за кордон культурних артефактів часів Скіфської доби. На міжнародних аукціонах унікальні прикраси можуть коштувати від $40 тисяч.

Про це інформує СБУ, пише Dailylviv.

За попередніми даними слідства, забезпечував нелегальне переправлення раритетів посередник, який діяв на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти скіфські золоті прикраси через пункт пропуску «Ягодин». Оперативники та слідчі СБ України виявили в особистих речах кур’єра приховані від митного контролю 11 підвісок часів Скіфської доби, виготовлених з жовтого та білого золота.

За попередніми висновками експертів, вилучені ювелірні вироби є унікальними, вони становлять культурну та історичну цінність для нашої країни.

Вилучені предмети старовини будуть направлені для експертного дослідження. За його результатами фігурантам планується повідомити про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Після завершення досудового розслідування розглядатиметься питання щодо передачі цінностей до Музейного фонду України.

Операція проводилась Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України у взаємодії зі Слідчим управлінням ГУ СБ України в м. Києві та Київській області та Волинською митницею Держмитслужби України під процесуальним керівництвом Київської обласної прокуратури.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів