Верховна Рада повернула покарання за незаконне збагачення

18:00 31 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів».

Закон підтримали 259 народних депутатів при мінімально необхідних 226. Документом пропонується повернути кримінальне покарання за незаконне збагачення з урахуванням висновків Конституційного Суду.

Злочином вважатиметься набуття активів, яке більш як на 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує законні доходи (близько 14,5 млн. гривень). За необґрунтоване збагачення загрожуватиме від п’яти до 10 років позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади та займатись певною діяльність.

Такі активи зможуть бути предметом спеціальної конфіскації. При цьому, якщо різниця між набутими активами та законними доходами сягатиме від 960 тисяч гривень (500 прожиткових мінімумів для працездатних) до 11,2 млн. гривень, статки будуть стягуватися судом в цивільному порядку.

Позови про стягнення активів розглядатиме Вищий антикорупційний суд, а звертатися до суду будуть прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Згідно з ухваленим законом, пропонується стягувати активи понад один мільйон гривень, незаконно отримані чиновником за чотири роки до початку дії закону – якщо на час набуття чинності вони перебували у власності чиновника або третіх осіб, які набули це майно за його вказівкою чи за його гроші. Така норма може дозволити конфіскувати незаконно набуті активи фігурантів справ НАБУ, які уникли покарання завдяки рішенню Конституційного Суду.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

Укрінформ

 

новобудови Львів