У Польщі після 2 років арешту випустили українку, яку звинуватили у педофілії та відібрали 10 дітей

12:34 4 квітня 2024 р.

Фото до новини

У Познані у середині квітня 2022 року правоохоронці затримали громадянку України. Пані Світлана разом з 10 названими дітьми втекла від війни з Дніпропетровської області.

У  Польщі їй інкримінували тяжкі злочини – знущання з дітей, сексуальне розбещення та навіть продаж дітей для сексуального використання. Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com.

У квітні 2022 року місцеві ЗМІ опублікували приголомшливу новину, яку охоче підхопили російські медіа. Українка Світлана П., ніби-то знущалася з 10 прийомних дітей, з якими вона приїхала у середині березня. Волонтери, які приймали родину повідомили правоохоронні органи, що названа мати била дітей та займалася “їх продажем для сексуального використання”. 

Читайте також: У Польщі посеред вулиці зґвалтували українку

Зокрема “Gazeta Wyborcza” зазначала, що власні інформатори повідомили, що діти мали вирване волосся, вибиті зуби, а до рота їм вкладали пелюшки з сечею та калом, також їх змушували їсти тваринні фекалії. ЗМІ також інформували, що Світлана П. займалася продажем дітей “незнайомим особам для статевих відносин”.

Окружна прокуратура у Познані завершила збирати докази та передала акт про звинувачення у суд, який триває ще досі. Було заслухано кілька десятків свідків з Польщі та України, проведено коштовні експертизи, повністю перекладена вся листування у телефоні підозрюваної і … слідству не вдалося довести, що підозрювана дійсно займалася педофілією. Свідки, які були заслухані у справі та знали родину, говорять, що не вірять у звинувачення. За їх показами, діти завжди були доглянуті, ходили до дитсадка та школи, у разі потреби знаходилися під лікарською опікою. Жодних слідів від знущання ніхто з допитаних знайомих жінки не бачив.

На запит порталу inPoland.net.pl речник окружної прокуратури Познані Лукаш Вавжиняк поінформував, що на думку прокуратури на підставі зібраних доказів підтвердилося, що обвинувачена знущалася з дітей та піддавала їх сексуальному насильству, а також передавала їх іншим особам з такою метою. Встановити цих осіб не вдалося, і тому прокуратура припинила в цій частині справу через відсутність винних у злочині. 

Читайте також: У Польщі затримали українку, яку розшукували через Інтерпол за торгівлю людьми

Обвинувачена відкидала звинувачення в сексуальному насильстві над дітьми та їх передачі іншим особам з такою метою. Вона зізналася тільки в тому, що застосовувала насильство щодо дітей. У своїх поясненнях вона взагалі ставить під сумнів достовірність свідчень дітей.

Ми зв’язалися з адвокатом Світлани П. Єнджеєм Квічором (Jędrzej Kwiczor) для з’ясування деталей справи. Він розповів, що через характер обвинувачень багато інформації є нез’ясованою. Він представляє інтереси Світлани, як державний захисник. На початку ознайомлення зі справою адвокат був вражений, кого має захищати. Обвинувачення прокуратури були надто шокуючі. Натомість після розмови з підзахисною побачив, що у версії прокуратури багато хибних та неперевірених свідчень. За його словами, проведено дуже багато коштовних експертиз, які нічого не виявили. Перекладач, припустився помилки при одночасному допиті дітей, багато слів не відповідає своєму значенню.  Зараз через цю помилку до допитів залучено іншого спеціаліста. 

Працівники соцслужб в Синельниково, правоохоронці, вчителі та медиків, які виступили свідками по справі, не підтверджують, що його підзахисна била дітей.

Читайте також: Трьох українців звинувачують у смерті президента польського футбольного клубу

Не вписується в логіку також те, що жінка у віці 51 році без знання польської мови, яка приїхала до робітничого гуртожитку у березні 2022 року, за майже 2 тижні встигла організувати бордель з розбещення неповнолітніх у Познані. При цьому за інформацією самої прокуратури, окрім дітей вона проживала з іншими особами.

Результати експертиз, які провела прокуратура, вказують на те, що конкретні злочинні дії не доведені. Попри це, за словами захисника, прокурор “суперечачи їх результатам (результатам експертизи – ред.) звинуватив мою клієнтку у цьому”. Адвокат пояснив, що у справі було допущено багато помилок, які порушували процедури Кримінального процесуального кодексу, попри те, що розслідування проводилося воєводською комендою поліції в Познані та окружною прокуратурою.

Генеральне консульство України у Вроцлаві в розмові з нами поінформувало, що всіх десятьох дітей від підозрюваної забрали та розподілили до інших прийомних сімей (громадян Польщі). Українські дипломати вже неодноразово зверталися до польської сторони з проханням  повернути дітей, але поки що єдиною реакцією є ігнорування. Співпраці у цьому питанні майже немає.

Що цікаво, одна з жінок, яка зараз опікується дітьми, фактично є особою яка поінформувала правоохоронні органи про сексуальне  насильство у попередній сім’ї. Ця жінка у судовому засіданні виступала психологом та працювала з дітьми, а її покази лягли в основу обвинувачення.

Місцеві ЗМІ, які початково висвітлювали цю шокову ситуацію, після того, як прокуратура не змогла довести обвинувачення, вже відмовляються описувати подальший перебіг історії.

Нам стало відомо, що Світлану П. звільнили з-під варти, проте суд над українкою триває.

Як писав DailyLviv.com раніше, двох громадян України судитимуть у Польщі за жорстоке подвійне вбивство.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів