У Львові знищили пам’ятку архітектури (два відео)

20:11 10 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

ЗМІ повідомляють, що до фірми «Розвиток нерухомості», яка скоїла акт вандалізму, причетний нардеп від «Партії Регіонів» Володимир Зубик.


Відео: zik.ua

Працівники цієї фірми зрівняли у Львові зі землею екскаватором пам’ятку архітектури попри те, що вона була зведена на кошти митрополита УГКЦ Андрея Шептицького як доброчинний шпиталь для тих, у кого не було грошей на приватних лікарів. Окрім того, понад 600 львів’ян висловилися проти нової забудови на її місці ще й тому, що «Розвиток нерухомості» запланував її біля митрополичих садів.

Однак ще вранці 10 січня будівельники без жодних пояснень почали обгороджувати територію парканом. Забудовники запевняють, що знесли пам’ятку «законно» – кажуть, що мають весь пакет документів під новобудову.

Натомість захисники історичної спадщини, звісно, шоковані. Щоправда, вони кажуть: «Якщо на цьому етапі будівельні роботи заморозити, то пам’ятку архітектури ще можна відновити».

Своєю чергою, у львівській мерії заявили: «Будинок на вулиці Озаркевича, 4а визнаний нововиявленою пам’яткою архітектури. Відтак, компанія-забудовник не мала права розпочинати будь-які будівельні роботи на цьому об’єкті. Тож тепер її керівництво має відкоригувати всі попередньо отримані дозволи.

Про це повідомляє сьогодні, 10 січня, «Телеканал новин «24». Натомість «Gazeta.ua» інформує в п’ятницю, що забудовники звели металевий паркан навколо майбутнього будівництва на вулиці Озаркевича, 4а, а голову Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрія Салюка й журналістів проганяють звідти охоронці фірми «Розвиток нерухомості».

«Gazeta.ua»  також нагадує, що зруйнована цією фірмою будівля має історичну цінність, бо пов'язана з визначними діячами української культури і науки – митрополитом Шептицьким, докторами Євгеном Озаркевичем і Олександром Барвінським, архітекторами Іваном Левинським та Олександром Пежанським. Окрім того, народна лічниця Шептицького є найдавнішою будівлею західних околиць Святоюрського комплексу,оскільки  збудована в наприкінці XVIII століття.

Однак навесні минулого року депутати Львівської міськради надали майже півгектара землі, на якій сьогодні, зруйновано пам’ятку архітектури, «Розвитку нерухомості» – для забудови багатоповерхівки з підземним паркінгом. ЗМІ повідомляють, що до цієї фірми причетний колишній львів'янин, а сьогодні депутат Верховної ради від Партії Регіонів Володимир Зубик.

Як інформував «ЩЛ», у Львові знесли одну з будівель «Народної лічниці» імені Андрея Шептицького, розташовану в охоронній зоні ЮНЕСКО.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів