У Львові заарештували депортовану з РФ пропагандистку

09:48 18 січня 2019 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Галицький райсуд Львова вирішив заарештувати на 60 днів у слідчому ізоляторі без права внесення застави 59-річну проросійську активістку Олену Бойко (Віщур).

Про це повідомило «Радіо Свобода». Олена Бойко перебувала від літа 2016 року в Росії і брала участь у російських телепрограмах як «експерт», критикуючи українську владу, підтримуючи терористичні угруповання «ДНР» і «ЛНР», а 16 січня була депортована в Україну й затримана працівниками СБУ.

Однак до 17 березня 2019 року Бойко перебуватиме за ґратами – суд задовольнив відповідне клопотання слідчих. Затримана також просила під час судового розгляду, щоб її утримували за ґратами, заявляючи, що на волі їй загрожує небезпека.

Речник управління СБУ у Львівській області Олег Александров зазначив: «Людина, яка скоїла злочин проти держави України, зараз буде за ґратами, і це – важливо. Те, що відбувалось у суді, це ще один доказ того, що російське гасло, що «Росія своїх не кидає» не діє... Ця жінка була оголошена у розшук, і коли вона перетнула кордон України, її було затримано працівниками СБУ».

Проти Бойко порушена кримінальна справа за статтею 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), яка передбачає позбавлення волі від трьох до 12 років). 17 січня Служба безпеки України повідомила, що затримала українську журналістку Олену Бойко.

Перед цим її депортували з Росії. Преображенський суд Москви визнав Бойко винною в порушенні правил перебування на території Росії, оштрафував на п’ять тисяч рублів й ухвалив рішення про видворення за межі Російської Федерації. Суд встановив, що Бойко незаконно перебувала в Росії з літа 2016 року.

Олена Бойко (справжнє прізвище – Віщур) приїхала до Росії в березні 2016 року для участі в телеефірах у ролі експерта. Вона неодноразово була гостею політичних ток-шоу, де під оплески аудиторії критикувала чинну владу України, а також висловлювала підтримку угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів