У Львові судять працівників грального бізнесу перед його узаконенням

17:39 14 листопада 2019 р.

Фото до новини

За те, що керівник підприємства зробив ставку не на ту компанію-організатора державних миттєвих лотерей, переконують підсудний і його адвокати.


Відео: Львівський прес-клуб

Підсудний Олександр Голопьоров жив і працював у Донецьку в банківській сфері. У 2014 році переїхав до Києва. Тоді виникли питання, як і за що жити. Чоловіку порадили зайнятися розповсюдженням державних миттєвих лотерей і звернутися до компанії «М.С.Л.», яка працює ще з далеких радянських часів. Компанія ліцензована і має необхідні документи для діяльності.

- Ми підписали договір на розповсюдження лотерей. У компанії порадили зайнятися цим у Львові, де тоді було менш конкурентне середовище у цій сфері. Я розпочав пошук приміщень, розмістив оголошення на пошук працівників, закупив техніку. Після старту роботи почалися візити правоохоронців. Вони вилучали техніку, блокували роботу. Розпочалися виклики мене та співробітників на допити, на яких говорили, що працювати треба не з «М.С.Л.», а з іншим оператором – «УНЛ». Дві компанії мають однакові документи, але одну з них правоохоронці вважають неправильною. Переді мною був вибір: або працювати «в тіні» під прикриттям правоохоронців, або залишатися із компанією «М.С.Л.», де мені не дозволить працювати поліція. Тому я вирішив цю діяльність припинити. У результаті зараз є кримінальна справа на мене, яка є в суді. 

Про гральний бізнес в Україні та суд над працівниками фірми з розповсюдження державних миттєвих лотерей говорили у Львівському пресклубі на пресконференції «Суд над працівниками грального бізнесу на «порозі» його узаконення: є державна ліцензія, офіційне працевлаштування, сплачені податки, а діяльність – незаконна».

Адвокат Володимир Ємельянов вважає це кримінальне провадження надуманим і замовним: 

- «Космолот», який так часто можна зустріти на вулицях міста, належить «УНЛ». Виникає запитання: чому саме заклади підсудного стали об’єктами перевірок правоохоронних органів? Протоколи обшуків підписані особами, які не є в слідчій групі. Правоохоронні органи пропонували закрити власний бізнес або передати його іншим особам. Олександр ці пропозиції не прийняв. До суду внесли клопотання про обрання запобіжного заходу чоловіку у вигляді тримання під вартою з можливістю застави в 400 тисяч гривень. Окрім Олександра, у кримінальному впровадженні фігурують ще 12 осіб, жителів міста Львова, які були працевлаштовані у закладі розповсюдження миттєвих державних лотерей. Інші обвинувачені – люди 1996-1999 років народження, які працювали касирами, операторами залів. Їх також звинувачують у злочині, який передбачає  позбавлення волі терміном на 5-12 років, – розповідає адвокат Володимир Ємельянов.

Сьогодні в Україні є дві офіційні компанії «УНЛ» та «М.С.Л.», які є операторами миттєвих державних лотерей. Про конкуренцію з «УНЛ» говорить і адвокат Олексій Безрядін:  

- Із 179 закладів на Львівщині 137 закладів належали підприємству «УНЛ». Це монополіст на місцевому ринку. Важко не побачити зали, які мають яскраві вивіски. Звинувачення у створенні злочинної організації використані як засіб впливу на всіх учасників кримінального провадження.

Адвокат Арменак Оганесян розповідає, що адвокатам надали дуже короткий термін для ознайомлення з матеріалами справи: 3 дні, щоб приїхали із Києва та ознайомилися із 19-ма томами матеріалів кримінального провадження та електронними матеріалами, які мають 5 гігабайтів.  

- Немає основного складу злочину, тобто незаконного грального бізнесу, а звинувачуючи Олександра та інших працівників додатково в статті 255 Кримінального кодексу України, у створенні злочинної організації, правоохоронні органи отримали право на негласні  слідчі дії, обшуки з вилученням майна. Вражає і застава: навіть за злочини проти життя та здоров’я беруть заставу в розмірі 120 тисяч гривень. 

Верховна Рада готується прийняти новий закон про легалізацію грального бізнесу. Ймовірно навіть 15 листопада. Проте, наголосив Арменак Оганесян, жоден із зареєстрованих законопроєктів щодо грального бізнесу не містить положень про звільнення від кримінальної  відповідальності осіб, стосовно яких порушено справу за статтею 203 (2) КК України. Потрібно буде або доопрацьовувати -доповнювати вісім поданих законопроєктів, або приймати закон про амністію.

Учасники пресконференції сподіваються на швидку законотворчу реакцію народних депутатів, яка зупинить доволі абсурдний судовий процес у Львові. Наступне його засідання призначене у Сихівському районному суді на 25 листопада. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів