У Львові намагалися знести пам’ятник Тудору (відео, оновлено)

21:30 9 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: depo.ua

Полковник Дмитро Загарія повідомив у понеділок: «Була спроба силового протистояння, проте працівники поліції взяли ситуацію під контроль».

Радіожурналіст Анастасія Шибіко розповіла сьогодні, 9 травня, про події у Львові:

«Лише Львівська міська спілка ветеранів зареєструвала масові заходи — не мітинги чи акції, а тільки покладання квітів. На Марсовому полі відбулась панахида російською мовою – скоріш за все, від УПЦМП.

Згодом люди пішли на Пагорб Слави для вшанування загиблих у Другій світовій війні. Там вже було багато представників поліції і різних спецпідрозділів, які перевіряли речі і документи. Надалі представники цієї громадської організації планували кудись їхати, можливо, в консульську установу.

Також поліція розігнала молодиків в балаклавах, що намагались знести пам’ятник Тудору у центрі міста, стверджуючи, що це пам’ятник комуністичному письменнику, на запити про знесення якого міська рада ігнорувала. Десь за 20 хвилин поліція оточила територію, під’їхали силовики розпізнавальних знаків і почали бити активістів дубинками і палицями.

Поліція стверджує, що це загін спеціального реагування, і відмовляється від коментарів. Активісти заявляють про одну людину з розбитою головою, яка зараз знаходиться в лікарні. Двох людей затримали. Наразі біля пам’ятника нічого вже не відбувається, але там присутні і поліція, і активісти.

Дмитро Загарія заявив, що біля 40 активістів намагались знести пам’ятник, але поліція так зреагувала через загрозу громадському порядку. Самі активісти представляють різні організації: «Патріоти», «Карпатська Січ», «Правий сектор», «Білі хорвати», «УНСО», «ОУН» та інші. Загалом у місті багато правоохоронців через святкування Дня Львова та відзначення 8 та 9 травня.

– Чи далеко від центру знаходиться пам’ятник Тудору?

– Це площа Маланюка –  метрів 200 від площі Ринок. Інформації про знесення не було, почали говорити лише після побиття активістів.

– Чи було все спокійно на Пагорбі Слави цього року?

– Не було сутичок, лише словесні перепалки, які почались ще на Марсовому полі через промову священика, а також через закиди щодо української та російської мови. Також були незадоволені присутністю поліції».

Про це повідомили сьогодні, 9 травня, на «Громадському радіо». Натомість у прес-службі Львівського обласного управління Національної поліції розповіли в понеділок:

«Двоє працівників поліції отримали тілесні ушкодження, охороняючи публічний порядок на площі Маланюка у Львові, де невідомі намагались демонтувати памятник радянському поету Степану Тудору. Близько 11.00 на площі Маланюка у Львові невідомі з балаклавами на обличчях, у кількості близько сорока осіб, віком від 18 до 30 років намагались пошкодити пам’ятник радянському поету Степану Тудору.

Т.в.о. начальника Львівського обласного управління Національної поліції у Львівській області, полковник  Дмитро Загарія, повідомив: «Хлопці заявили, що робили це у рамках декомунізації, проте поліцейські пояснили їм, що сьогодні не найкращий день для цього. Була спроба силового протистояння, проте працівники поліції взяли ситуацію під контроль. Двоє чоловіків, 1985 та 1986 років народження були затримані за опір правоохоронцям». 

Один із затриманих мав при собі пристрій для відстрілу гумових куль «Флобер». Під час подій двоє працівників поліції отримали травми. Їм була надана медична допомога. На місці події працює слідчо-оперативна группа, вирішується питання про відкриття кримінального провадження, з’ясовуються обставини події».

Раніше в прес-службі Львівського обласного управління Національної поліції повідомили сьогодні, 9 травня, що в понеділок на площі Маланюка у Львові намагалися знести пам’ятник письменнику Степанові Тудору представники «Правого сектору» та ГО «Білі горвати» в масках, однак правоохоронці перешкодили їм. Своєю чергою, в прес-службі патрульної поліції Львова повідомили, що одного з учасників інциденту «затримали з предметом, схожим на пістолет», та доставили у Галицький райвідділ поліції».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів