"Дія" на державному кордоні не спрацює

15:30 3 червня 2020 р.

Фото до новини

Цифровий паспорт громадян України для перетину державного кордону не чинний. Для цього громадянам України, як і раніше, потрібен звичний закордонний паспорт: біометричний або ж старого зразка із дійсною візою, - Держприкордонслужба.

Після майже тримісячної перерви “Укрзалізниця” потроху відновлює курсування своїх пасажирських поїздів у ті області України, де епідемічна ситуація є сприятливою та стабільною, зокрема у населені пункти центральної, південної, північної та східної України. Та оскільки у всій країні все ще діє карантин, обслуговування пасажирів відбувається з певними обмеженнями. 

Так, з огляду на рекомендації МОЗ, перевізник продає квитки лише на 50% від усіх місць у вагонах, а пасажирів зобов’язують носити захисну маску впродовж всієї поїздки. Крім цього, у поїздах тимчасово не продають напої та кондитерські вироби, а чай наливають лише у власний посуд пасажирів. 

Для зручності пасажирів національний залізничний перевізник дозволив замість звичайних паспортів (внутрішніх та міжнародних) показувати персоналу електронні посвідчення особи у мобільному додатку “Дія”. Така можливість з’явилась на початку літа. 

Користувачі мобільного застосунку “Дія”, розробленого Міністерством цифрової трансформації, відтепер можуть використовувати електронні посвідчення особи (ID-картки та закордонні біометричні паспорти) під час подорожі “Укрзалізницею” між містами України. Про це повідомляє прес-служба перевізника. 

"Україна – перша держава у світі, де можна користуватися цифровими паспортами без паперових чи пластикових аналогів. Їх юридична сила визначена постановою Кабміну", – сказано у повідомленні.

Поки що в додатку “Дія”, окрім внутрішнього та міжнародного паспортів, доступні також електронні посвідчення водія. Пасажирів попереджають, що хоч цифровий паспорт і буде доступний без під’єднання до мережі, враховуватиметься дата його останнього оновлення. Електронний документ визнають недійсним і попросять показати звичайний, якщо у додатку не буде вашої фотографії або ж виникнуть будь-які технічні проблеми. На додачу, в “Укрзалізниці” наголошують, що під час перевірки не можна використовувати скріншот електронного документа, а лише його реальний цифровий варіант. 

Нагадаємо, в Україні для мандрівки поїздом пасажир повинен мати не лише квиток, але й документ, що засвідчує його особу. Це може бути паспорт громадянина України, закордонний паспорт, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення водія, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон та інші, передбачені правилами документи.

А ось у Державній прикордонній службі України наголосили, що цифровими документами можна користуватись лише під час внутрішніх поїздок між містами України. А для перетину державного кордону, як і раніше, знадобиться звичайний закордонний паспорт (біометричний або ж старого зразка із дійсною візою). 

Про це написав сайт Всесут.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів