Суддя, яка видала ордер на арешт Путіна, стала головою МКС

21:05 11 березня 2024 р.

Фото до новини

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні, обрали Томоко Акане, яка була однією з суддів, що видала ордер на арешт Путіна, на посаду голови суду.

Про це повідомив Міжнародний кримінальний суд, пише DailyLviv.com.

Сьогодні, 11 березня 2024 року, судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане Головою Суду. Суддя Росаріо Сальваторе Айтала був обраний першим віцепрезидентом, а суддя Рейне Алапіні-Гансу – другим віцепрезидентом. Члени Президентства обираються терміном на три роки і набувають чинності негайно.

Томоко зазначила, що «в цей непростий час для суду потрібне стабільне, спільне та об'єднане керівництво». Вона пообіцяла зосередитись на сприянні діалогу між органами суду, представниками захисту та жертв, а також на зміцненні діалогу з державами-учасницями та державами, які ще ратифікували Римський статут.

"Я також приділяю пріоритет безпеці та добробуту персоналу Суду", - наголосила Томоко Акане.

Президія МКС, що складається з голови та двох віцепрезидентів, грає ключову роль у забезпеченні стратегічного керівництва всім Міжнародним кримінальним судом загалом. Відповідно до Римського статуту, основного договору МКС, президія несе відповідальність за правильне управління судом, за винятком діяльності прокурора.

Томоко Акане була серед суддів, які 17 березня 2023 року видали ордер на арешт Владіміра Путіна та дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконній депортації та переміщенні дітей з окупованих районів України до Росії після початку повномасштабної війни.

Читайте також: Міжнародний кримінальний суд, крім Путіна, видав ордери на арешт двох російських командувачів

Нагадаємо, що 8 березня 2024 року, шість нових суддів Міжнародного кримінального суду (МКС) склали присягу під час церемонії, що відбулася в резиденції Суду в Гаазі (Нідерланди).

Міжнародний кримінальний суд складається з  18 суддів, які є громадянами держав-учасниць Римського статуту. Судді обираються з-поміж осіб з високими моральними якостями, неупередженістю та чесністю, які володіють кваліфікацією, необхідною у відповідних країнах для призначення на найвищі судові посади. При обранні суддів враховується необхідність представництва основних правових систем світу, справедливого представництва чоловіків і жінок і справедливого географічного розподілу.

Читайте також: Каддафі, Мілошевич, Гбагбо, аль-Башир: чию долю повторить Путін з ордером від МКС

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів