Шахраїв із «Посольства Божого» випустили на Львівщині під заставу

00:05 20 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: argumentua.com

За кожного з них внесли по 172 тисячі 50 гривень.

Чотирьох пасторів Львівського обласного відділення релігійної організації «Посольство боже», пов’язаної з іменем одіозного Сандея Аделаджі (на фото), звинувачують у шахрайстві та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Такий обвинувальний акт затвердила прокуратура Львівської області.

Як розповіли кореспондентові київської газети «Україна Молода» Христина Інжуватовій  у прокуратурі, керівники «Посольства Божого» з 2007 по 2008 роки видурювали у своїх прихожан чималенькі кошти. Загалом у справі фігурує 30 постраждалих і три з половиною мільйони видурених гривень.

Керівники релігійної організації навмисне шукали серед своєї пастви людей, які опинилися у важкій життєвій ситуації і, користуючись авторитетом, вмовляли їх вкласти кошти у вигідну справу. Для цього людей підштовхували брати кредити в банках чи виступати поручителями за кредити. Як заставу вони давали квартири, автівки чи земельні ділянки. В результаті дві особи опинилися на вулиці – їхні квартири забрав банк.

«За отримані кошти керівники релігійної організації купували нерухомість (квартири та земельні ділянки) і транспортні засоби, – розповідає «УМ» старший прокурор відділу процесуального керівництва управління нагляду прокуратури Львівської області Тарас Іваненко. – Все це купувалося і за гроші, отримані незаконним шляхом, і за ті, які вони брали у кредит самі. Все майно підозрюваних арештоване». Нерухомість купувалась у Львові та Львівській області».

Підозрювані розповідали кілька версій свого «бізнесу», в який і пропонували вкласти кошти. Одна з основних – нерухомість.

Вони обіцяли, що придбають кілька земельних ділянок, розроблять проект забудови, зведуть будинок, а потім вигідно його продадуть. Земельні ділянки і справді купували, але оформляли їх на зовсім інших людей. 

Один з ошуканих віддав пасторам 404 тисячі гривень, які отримав під заставу будинку та земельної ділянки. Інший потерпілий віддав 100 тисяч доларів (тодішній курс – 5,5 гривнi).

Також їх заохочували вкладати гроші у скандальний банк «Кінгс Кепітал». Обдурені прихожани, які були впевнені, що вдало вклали кошти, розповідали про це своїм знайомим, які також захотіли заробити та попалися на гачок зловмисників.

Колишні прихожани переконані, що постраждалих набагато більше, просто не всі зважилися звернутися до правоохоронців: одні бояться своїх «духовних наставників», інші банально не вірять у правосуддя. Пастори «Посольства Божого» вербували навіть своїх «колег».

«Серед них – пастор релігійної організації «Нове покоління», який, залучивши кошти своїх прихожан, вклав їх у діяльність керівників «Посольства Божого». Гроші їм так і не повернули», – продовжує Тарас Іваненко.

Нині всі матеріали справи скеровані до суду. Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі. Щоправда, усі четверо керівників «Посольства Божого», які раніше перебували під вартою, зараз на волі – за кожного з них внесено заставу у розмірі 172 тисячі 50 гривень.

«ЩЛ» уже розповідав про них у публікації «На Львівщині судитимуть за шахрайство пасторів «Посольства Божого».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів