Шахраї володіють приватною інформацією на 80% мешканців Західної України

12:15 31 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Завдяки цим даним злочинне угруповання під виглядом туристичних агентств тримає під контролем програму диверсифікаційної візової лотереї «Diversity Visa».

«Радіо Свобода» розповідає про це сьогодні, 31 жовтня, в публікації Галини Терещук «Обережно: візові шахраї»:

«Злочинне угруповання під виглядом туристичних агентств тримає під контролем програму диверсифікаційної візової лотереї «Diversity Visa», яка надає громадянам інших країн право на постійне проживання у США. Про це повідомляється у звіті генерального інспектора Держдепартаменту США. Чи багато таких потерпілих в Україні і як можна потрапити на гачок шахраїв? 

За інформацією генерального інспектора Держдепартаменту США, в Україні діє продумана шахрайська схема. Якщо громадянин отримує право на візу за лотереєю «ґрін кард», то шахраї, які мають усю інформацію про людину і навіть її номер, наданий системою програми під час подання заявки, вимагають оплати до 15 тисяч доларів за візу. Вони вдаються навіть до залякування.

У таку ситуація потрапила львів’янка Зіновія, яка розповіла Радіо Свобода, що її донька неодноразово подавалась на «зелену карту», але постійно безуспішно, а торік особи, які представились представниками агентства, повідомили про перемогу і одразу ж попередили, що «можуть зашкодити або ж допомогти».

«Була ситуація, хотіла виїхати. Ми так донині і не зрозуміли, що це було, чи вона виграла у цю лотерею, а нам офіційно повідомили і сказали заплатити, то ми так і зробили. Все обійшлось в 10 тисяч доларів і вона поїхала. Досі ті гроші заробляє», – каже жінка. 

Потрібно заявку подавати самостійно

На «зелену карту» можна подавати лише одну заявку, а тому, якщо людина самостійно подається і хтось без її відома ввів дані на участь у лотереї, то це позбавляє права на візу у разі виграшу. До слова, про виграш ніхто не повідомляє. Про результат розіграшу можна довідатись через офіційний сайт. 

В інтернеті є десятки оголошень з пропозицією взяти участь у розіграші лотереї «зелена карта», а також із численними пропозиціями. Телефоную в одне з агентств. 

– Заявка на участь у лотереї безкоштовна. 

– А у разі виграшу, скільки це коштуватиме? 

– Не можу зараз сказати, яка це може бути сума. Все залежить, які послуги надаватимемо. Але заповнення самої форми – це 1200 гривень. 

А ось запитання, хто довідається про результат розіграшу, лише заявник чи агентство теж, залишилось без відповіді. 

У звіті Держдепартаменту США мовиться, що шахраї володіють приватною інформацією на 80% мешканців Західної України, які, до слова, найактивніше беруть участь у розіграші лотереї «ґрін кард». Організоване угруповання отримує приватні дані про громадян різними шляхами. Хоча здобути їх зовсім нескладно, бо навіть у реєстрі виборців є приватна інформація, якої достатньо для подання на «зелену карту». 

Про шантаж варто інформувати міліцію 

Радіо Свобода звернулось до МВС з інформаційним запитом про те, скільки потерпілих громадян України звертались у правоохоронні органи з заявами на дії шахраїв щодо віз на постійне проживання у США, так званими «зеленими картами». Чи ведеться слідство щодо злочинних груп, які під виглядом туристичних агентств взяли під свій контроль програму диверсифікаційної візової лотереї. Скільки таких злочинних груп діє, чи затримані якісь із них? Поки що відповіді на цей запит немає. 

Працівники посольства США постійно наголошують на тому, щоб громадяни заповнювали заявку на участь у лотереї лише через сайт дипломатичної установи, а також просять не платити жодних коштів за послуги стороннім особам. Бо все це шахрайство. 

Цього року подача заявок завершується 2 листопада. Американські урядовці, як мовиться у звіті, хочуть включити спеціальні питання в анкету, щоб перешкодити зловживанням у майбутньому. Але цьогоріч учасники анкети повинні знати, що вимагання грошей від сторонніх людей не закінчуються після видання візи, навіть тоді, коли українці переїжджають до США, їх можуть далі шантажувати».

«Щоденний Львів» уже повідомляв про це в публікації «Шахраї взяли під контроль візову лотерею Green Card, – Держдепартамент США».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів