Росіяни катують 95% українських військовополонених

09:24 8 серпня 2024 р.

Фото до новини

Російські окупанти катують українських військовополонених, починаючи з перших допитів. При цьому практика тортур у російському полоні є «широко поширеною і систематичною»

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл в інтерв'ю нідерландському телеканалу NOS, пише DailyLviv.com.

Белл зазначила, що РФ закатувала 95% українських військовополонених у своїх в'язницях.

«Вони зазнають тортур під час першого допиту. Їх б’ють металевими палицями та палками, жорстко б'ють струмом. Їх роздягають. Це жахливо. Це найгірше, що я бачила за 20 років моєї кар’єри, відвідуючи полонених від імені ООН. Тортури є широко поширеними та структурними. 95% українських військовополонених зазнали тортур, і це є воєнним злочином», – сказала вона.

Читайте також: Знайшли катів українського військовополоненого: тувинець Монгуш і батальйон Ахмат

Голова Моніторингової місії ООН розповіла, що коли ООН не допускають до українських військовополонених, то інформацію про умови утримання їх росіянами збирають вже після повернення воїнів з полону. Водночас Белл наголосила, що в Україні до російських військовополонених ставляться набагато інакше.

«Українська влада надає нам безперешкодний доступ до таборів та тимчасових в’язниць із військовополоненими. Хоча з початку вторгнення були деякі проблеми, проте за останні 1,5 року ми спостерігали умови утримання, які відповідають гуманітарному праву війни», – зазначила Белл.

Читайте також:  Залишили інструменти для тортур: на Харківщині знайдено 10 російських катівень, - Президент

Як відомо, тортури порушують статтю 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Заступник командира української бригади 7 серпня розповів, що російська влада у СІЗО Ростовської області катувала та «по-звірячому» вбила українського військовополоненого, який з ним служив.

«Заяви Белла та попередні звіти моніторингової місії про порушення Росією прав українських військовополонених узгоджуються з давніми оцінками ISW про систематичні порушення Росією міжнародних прав людини та гуманітарного права в окупованій Україні та щодо українських військовополонених», – вказується у звіті Інституту вивчення війни.

Читайте також: Відрізали голову та кінцівки. Лубінець звернувся до МКЧХ, ООН, правоохоронців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів