Помер активіст, побитий за Майдан

16:20 24 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

«Регіонали» тим часом наполягають, що «закон про амністію» для учасників акцій протесту буде поширюватися й на співробітників міліції.

У Києві помер від отриманих травм у реанімації жорстоко побитий «беркутівцями» 41-річний Павло Мазуренко. Після того інциденту він сказав друзям по телефону, що силовики побили його зі словами «як нам набрид ваш Майдан».

Товариш Мазуренка – Сергій Сиротенко – повідомив у вівторок кореспонденту «ЛІГАБізнесІнформ», що наряд «Беркута» зупинив Павла 18 грудня на вулиці Гната Юри дорогою додому й запитав його про документи. Сергій Сиротенко розповів також:

«Замість документів у Павла була ксерокопія, із цього зробили висновок – приїхав на Майдан, мовляв, паспорт забрали старші. Зі словами «як нам набрид ваш Майдан» троє беркутівців жорстоко побили Павла і залишили на вулиці. Він сам добрався додому. Дружина викликала «швидку». Приїхали, запропонували везти до лікарні. Павло відмовився, бо дорого, думав, обійдеться. Але не обійшлося. Через два дні він помер у реанімації 12-ї лікарні на Підвисоцького».

За словами Сергія Сиротенка, в медичний заклад прийшов капітан Шевченківського РВВС, бо в історії хвороби було записано – побитий на Майдані. Він взяв свідчення у дружини Лесі, яка розповіла про всі обставини смерті, а тіло направив на судмедекспертизу. 

«Сьогодні судмедексперти встановили діагноз – «пневмонія». Леся – в шоці. Убили людину і списали на пневмонію», – обурився товариш загиблого. За його словами, близькі Павла зараз планують знайти адвоката, щоб юридично можна було довести, що смерть активіста Майдану сталася через побиття, а також щоб знайти винних у побитті, що спричинило смерть. 

Тим часом депутат фракції ПР Володимир Олійник наполягав у вівторок, що «закон про амністію» для учасників акцій протесту буде поширюватися й на співробітників міліції. Бо, за його словами, «там (у законі. – Ред.) виділено дві категорії: учасники акцій протесту (співробітники міліції не можуть бути учасниками акції), а далі там використано таке словосполучення: учасники акцій протесту і масових заходів».

Олійник вважає, що «до учасників масових заходів відноситься міліція, інші громадяни, які не є учасниками офіційних акцій». Окрім того, «регіонал» наполягає – учасники акцій протесту можуть бути притягнуті до відповідальності, якщо не звільнять приміщення і продовжать порушувати закони після набрання чинності законом про «амністію».

Дослівно ж він сказав із цього приводу: «Захопили приміщення. Якщо прийняли амністію, будь ласка, звільніть приміщення, і ніякої відповідальності. Якщо ви продовжуєте утримувати чуже майно або приміщення , тобто продовжуєте цей злочин, безумовно, будуть притягатися до відповідальності».

При цьому Олійник зазначив, що в даному випадку буде новий склад злочину. За словами парламентарія, прийняття закону про недопущення переслідувань і покарання учасників Євромайдану є політико-правовим рішенням.

Олійник також підкреслив: «Якщо продовжують здійснювати злочин, то що – це вже індульгенція на все життя?». Водночас депутат зазначив, що закон недосконалий : у ньому не враховано Кримінальний процесуальний кодекс і закон про амністію. Про це повідомляє сьогодні, 24 грудня, «Українська правда».

Як інформував «Щоденний Львів», голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук зауважив, що закон про амністію протестувальникам не передбачає можливостей його реалізації, а голова правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров – що амністія торкнеться не усіх протестувальників.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів