На Львівщині продовжують трощити пам’ятник будьонівцям (відео)

22:30 19 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: busk2011.blogspot.com

Доля монумента бійцям Першої кінної армії повинна вирішитися на найближчій сесії Буської районної ради.

У Львівській області мисливці за кольоровими металами розкрадають монумент бійцям Першої кінної армії. Історики б'ють на сполох – адже знищується унікальна пам'ятка культури.

«Це була емблема нашого краю, Буського району, сьогодні ця емблема інша – це вже для нас ганьба», – так про ситуацію з монументом каже краєзнавець Володимир Жолнович. Раніше пам'ятник будьоновцям охороняли, а вночі підсвічували.

Подивитися на нього приїжджали навіть з-за кордону. «Щоб ось так у польоті коні мчали. Хоча, щоправда, ніхто не звертає увагу, чиї коні і хто на них сидить, люди їдуть і милуються тим витвором мистецтва», – сказав Володимир Жолнович, краєзнавець.

Мисливці за металом виявилися не надто ризикованими. Мідь з пам'ятника здерли тільки в легкодоступних місцях. Дістатися до верхівки скульптури висотою в 9-поверховий будинок їм не вистачило відваги.

За словами історика Івана Сварника, монумент має художню цінність. У радянські часи він був внесений до реєстру пам'яток культури.

Сварник зазначив також: «Як на мене, має певну художню цінність, він є новаторським, іншого такого пам'ятника я не бачив. Авторський задум був оригінальним, інженерне втілення дуже цікавим і сміливим, тому що він практично летить у повітрі». 

Але з держреєстру монумент будьоновцям виключили ще 20 років тому – з ідеологічних міркувань. З тих пір жодна з державних структур за нього не відповідає. Тому зняли охорону.

«Цей об'єкт також був знятий у той час з обліку як пам'ятка монументального мистецтва. І на сьогодні він дійсно не є ні на чиєму балансі, ні власності», – сказав Андрій Левик, начальник відділу охорони культурної спадщини Львівської ОДА.

Доля пам'ятника повинна вирішитися на найближчій сесії Буської райради. Місцеві депутати сподіваються зберегти його як музейний експонат.

Про це повідомили сьогодні, 19 травня, в київській газеті «Сегодня» та інформаційній програми «События» на телеканалі «Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів