Місяць у СІЗО - без звинувачень: на окупованих територіях росія узаконює знущання з українців

18:07 25 липня 2023 р.

Фото до новини

Держдума рф у вівторок екстрено розгляне законопроект, який дозволить силовикам затримувати громадян України на 30 діб без пред'явлення звинувачень.

Про це повідомляє агентство "Новини", пише Dailylviv.com.

Така протиправна практика буде поширена на регіони, в яких діє воєнний стан, тобто поки що стосуватиметься лише окупованих Росією областей України. Ця поправка нібито узаконить по-московськи стан справ, що вже фактично склався багато місяців тому.

Вона дозволить силовикам під час воєнного стану тримати підозрюваного у скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину до 30 діб без пред'явлення звинувачення та рішення суду про арешт.

Наразі воєнний стан запроваджено у чотирьох частково окупованих регіонах України – Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях.

У цих регіонах, як неодноразово повідомляли правозахисники та журналісти, склалася практика, коли затриманих тижнями тримають без пред'явлення звинувачення та арешту. Частину таких затриманих було переведено до СІЗО в інших регіонах. Наприклад, у СІЗО Сімферополя кілька місяців тримали від 50 до 100 громадян України, яких було захоплено російською армією чи спецслужбами на окупованих територіях та вивезено до Криму. Частину з них тримали без пред'явлення звинувачень лише на тій підставі, що вони «чинили опір спеціальній військовій операції».

Електрошок до грудей, голод та удушення: як загарбники катували жінок у херсонському ізоляторі

Енкаведистський садизм на Донбасі у виконанні росіян і сепаратистів проти громадян України, - звіт

Залишили інструменти для тортур: на Харківщині знайдено 10 російських катівень, - Президент

Депортованим до рф українцям пропонують працевлаштування на Сахаліні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів