Міноборони подало до суду на Держаудитслужбу за яйця по 17 гривень

21:14 2 вересня 2023 р.

Фото до новини

Міністерство оборони України подало до Господарського суду міста Києва позовну заяву про захист ділової репутації та зобов’язання спростувати недостовірну інформацію щодо, зокрема, заяв про закупівлю яєць за 17 грн за штуку.

Копія позовної заяви є в розпорядженні редакції "Юридична газета", пише Dailylviv.com.

У заяві, зокрема, вказано, що 31.05.2023 було опубліковане інтерв’ю «Главком» – на запитання журналістів відповідала голова Держаудитслужби Алла Басалаєва. На думку Міноборони, під час інтерв’ю щодо міністерства та підрозділів ЗСУ було «повідомлено недостовірну інформацію, яка має заздалегідь неправдиві або перекручені відомості про події, які мали місце».

Наприклад, у міністерстві вважають такі твердження пані Басалаєвої неправдивими або перекрученими:

«…Був тривалий контрольний захід з великим обсягом матеріалів, опрацьовано понад тисячу договорів. Перевірялося саме Міністерство і 110 військових частин. Військові частини маніпулювали: мовляв, у нас війна, не заважайте, аудитори, працювати. Хоча ми планово заходили навіть у ті військові частини, які дійсно зараз боронять державу…».

У позові Міноборони пояснює, що «автор перекручує відомості про події, які мали місце», вказавши, що актом аудиторської перевірки було встановлено, що деякими військовими частинами не було допущено із перевіркою аудиторів до проведення аудиту через такі причини:

заборона Головнокомандувача на допуск і перевірки;

відсутність в/ч за місцерозташуванням (зруйновані будівлі);

перебування в/ч на бойових завданнях.

Крім цього, в позовній заяві йдеться про те, що листом заступника міністра оборони України від 11.01.2023 220/335 Держаудитслужби повідомлялося, що в деяких військових частинах проведення ревізії «неможливе з об’єктивних причин», а в деяких інших – було надано дозвіл на проведення перевірок. Як зазначається, про прохання Міноборони відкласти проведення аудиту з поважних та об’єктивних причин у зазначених підрозділах Аллою Басалаєвою не повідомлялося, тому в «пересічного читача мало виникнути враження, що підрозділи ЗСУ умисно та безпідставно не допустили аудиторів до виконання своїх посадових обов’язків із метою унеможливлення проведення державного аудиту».

Також у позові Міноборони прокоментувало твердження пані Басалаєвої про закупівлю яєць по 17 грн за штуку:

«- Отже, є 3 тис. сторінок з результатами аудиту Міноборони. Питаємо прямо: чи купувались яйця за 17 грн за штуку? І що там окрім яєць?

- Так, купували по 17 грн за штуку. Десяток – 170 грн…».

На думку Міноборони, твердження не відповідає дійсності, оскільки предметом договору №286/2/22/75 від 23.12.2022 є саме послуга з організації харчування: «Вартість послуг постачання комплектів продуктів харчування за вищевказаним договором є аналогічною до контрактів, укладених з іншими постачальниками, про що перевіряючими було зазначено в Акті аудиторської перевірки».

У самому Акті стверджується (вказано в позовній заяві), що в періоді, який перевірявся, «відсутнє документальне підтвердження здійснення операції по цьому договорі», тобто поставки комплектів харчування, які містять «яйця по 17 грн за штуку», до військових частин не здійснювалися. І, як заявили в Міноборони, з держбюджету не було сплачено «жодної гривні на закупівлю «яєць по 17 грн за штуку»».

У контексті сказаного, як заявлено в позові, слово «купували» означає «придбавали за гроші», з чого читач, на думку міністерства, мав зробити висновок, що предметом договору закупівлі були саме яйця за ціною за 17 грн за штуку, а також що Міноборони начебто оплатило їх, отримало товар та використало для забезпечення харчування військовослужбовців.

«Міноборони не придбало за вказаним контрактом (як і за жодним іншим) жодного комплекту продуктів харчування, який містив серед продуктів яйця за ціною 17 грн за 1 яйце», – йдеться в позовній заяві. У міністерстві додали, що твердження певною мірою «транслює наративи російської пропаганди начебто держава не бореться з корупцією».

У міністерстві вважають, що поширення Держаудитслужби недостовірної інформації викликало суспільний резонанс, а сама інформація була поширена серед ЗМІ, що «призводить до погіршення оцінки публічної діяльності Міноборони як органу державної влади в умовах воєнного стану».

Зокрема, в позовній заяві йдеться про те, що викладені у статті (ці та інші) твердження «не відповідають або не в повній мірі відповідають дійсності та в негативному контексті відображають стан речей при використанні Міноборони та підрозділами ЗСУ коштів Державного бюджету України, тому порушують ділову репутацію Міноборони та ЗСУ, а отже, мають бути спростовані відповідачами у встановленому порядку».

Як зазначається в позові, Міноборони направило на ім’я голови Державної аудиторської служби України вимогу про спростування недостовірної інформації №220/7110 від 21.06.2023, однак вимога «була залишена без задоволення».

Міноборони закуповує для військовослужбовців яйця по 17 грн і картоплю - по 22 грн

Затримано підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень (відео)

Купував яйця на вагу: заступник міністра оборони написав заяву на звільнення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів