Мільярдеру Фірташу і п’ятьом начальникам облгазів повідомлено про підозру у масовому розкраданні газу

14:05 15 травня 2023 р.

Фото до новини

Вкрали у держави за кілька років понад 18 млрд грн.

Про це повідомляє СБУ, пише Dailylviv.com.

Як свідчать матеріали слідства, посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю природного газу. Фактично, мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі. 

Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу. 

Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що було у державній власності – облгази просто відбирали «недоотримане» паливо з газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на «відсутність коштів». За наявними даними, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС в середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

У подальшому фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. З року в рік вони нарощували заподіяні державі збитки.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки в офісах та за місцями проживання організаторів злочинної схеми.

На підставі зібраних доказів Фірташу, двом керівникам ТОВ «РГК», керівнику ТОВ «Йе Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

П’ятьом фігурантам підозри повідомлено заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Комплексні заходи з викриття злочину проводили співробітники СБУ спільно з Бюро економічної безпеки за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.

СБУ та БЕБ проводять обшуки у керівників облгазів та інших структур Фірташа

В облгазах, які належать Дмитру Фірташу, сьогодні відбуваються масові обшуки

Підписував збиткові для держави угоди на користь Фірташа, - ексміністру повідомили про підозру

Львівгаз - третій за дохідністю у групі компаній Фірташа

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів