Литва надасть ордери на арешт громадянам України (доповнено відеосюжетом)

16:33 10 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: delfi.lt

Вони підозрюються у причетності до вбивства 14 людей біля Вільнюської телевежі 13 січня 1991 року.

Генеральна прокуратура Литви завершує підготовку європейських ордерів на арешт 79 підозрюваних у справі про події 13 січня 1991 року у Вільнюсі. Підозрювані є громадянами України, Росії та Білорусі, які в 1991 році займали керівні посади в Компартії, в міністерствах оборони і внутрішніх справ, КДБ, офіцери, що брали участь у захопленні вільнюського Будинку друку, будівель Литовського радіо і телебачення. 

Як повідомляє литовський портал «Delfi», постраждалими визнані більше 1000 жителів Литви, які в той момент отримали травми у Вільнюській телевежі, Будинку друку і в інших місцях. Стосовно 71 підозрюваного суд обрав запобіжний захід – арешт, а дані семи інших осіб ще уточнюються. 

Після того, як Вільнюський дільничний суд визнав згаданих осіб підозрюваними, влітку минулого року Генпрокуратура направила в РФ, Білорусь і Україну 78 прохань про правову допомогу. У них міститься прохання вручити підозрюваним документи, пов'язані з підозрами, опитати їх, ознайомити з підозрами, запропонувати брати участь у процесах. 

Підозри колишнім військовим висунуто за п'ятьма статтями Кримінального кодексу – у зв'язку з можливим порушенням міжнародного права з приводу забороненого поводження з людьми, вбивства осіб, які перебувають під охороною міжнародного гуманітарного права, нанесенні каліцтв особам, які знаходяться під охороною міжнародного гуманітарного права, використання забороненої військової атаки проти цивільних осіб та заборонених військових заходів. За ці злочини передбачається довічне позбавлення волі. 

«Лише Україна виконала наше прохання про правову допомогу та вручила двом особам постанови суду про визнання підозрюваними, Росія і Білорусь відмовляються виконувати наші прохання про правову допомогу», – заявив старший прокурор департаменту кримінального переслідування Генпрокуратури Сімонас Слапшінскас. 

За його словами, Росія в цій справі не співпрацює з Литвою, стверджуючи, що прохання не відповідають правовому регламенту. Окрім того, сусідня держава інакше оцінює січневі події. Росія просить Литву передати їй всі матеріали справи, оскільки вона нібито сама буде здійснювати кримінальне переслідування власних громадян. 

Уночі 13 січня 1991 року при штурмі радянськими військовими підрозділами Вільнюської телевежі і будівлі телерадіокомітету загинули 14 людей. 31 липня того ж року на митному посту Медининкай були вбиті семеро співробітників поліції і митниці, які охороняли кордон тоді ще не визнаного Радянським Союзом Литовської держави. 

У справі про події 13 січня суд в серпні 1999 року виніс вирок – за створення антидержавних організацій та заклики до насильницького порушення суверенітету Литви були засуджені Миколас Бурокявічюс, Юозас Ярмалавічюс, Юозас Куоляліс. За перший злочин також засуджені Леонас Бартошявічюс і Станіслав Міцкевич.

Путчисти оскаржили вирок в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі, однак суд скарги відхилив. Про це повідомляє сьогодні, 10 січня, «ЛIГАБiзнесIнформ».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів