ГПУ досі шукає тих, хто наказали бити євромайданівців (відео)

14:34 20 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lenta-ua.livejournal.com

Генпрокурор заявив у парламенті: «На сьогодні сказати конкретно прізвище і посадову особу, яка дала наказ і чи був це наказ на заподіяння того, що «Беркут» перевищив свою силу, слідство сьогодні відповісти ще не може» .


Відео: Сергій Яковенко

Генпрокурор Віктор Пшонка, відповідаючи на запитання депутатів у Верховній Раді, твердив, що «слідство ще не встановило те, хто віддав наказ про силові дії «Беркуту» в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності». Натомість опозиціонери підказали йому, що для того, аби зрозуміти те, хто може віддавати накази правоохоронцям і внутрішнім військам діяти в такій ситуації діяти, потрібно лише підняти нормативні документи.

В опозиції також закликали Пшонку дати відповідь на те, «хто чинив опір за 500 метрів і за кілометр від Майдану» (як відомо, правоохоронці переслідували і завдавали тілесних ушкоджень активістам. - Ред.)». Генпрокурор відповів на це так: «У слідства є відповіді. Але я не все можу говорити в цій залі, тому що в частині деяких слідчих матеріалів не треба поспішати. На сьогодні сказати конкретно прізвище і посадову особу, яка дала наказ і чи був це наказ на заподіяння того, що «Беркут» перевищив свою силу слідство сьогодні відповісти ще не може» .

А щодо записів, які передав слідству депутат Анатолій Гриценко, Пшонка зазначив: «Це відноситься до радіомовлення внутрішніх війск і не відноситься до тих розмов, які були серед Беркуту». За його словами, слідство вивчило всі радіорозмови «Беркуту». «Там немає ні єдиного слова в частині того щоб кимось із посадових осіб був виданий наказ. Але ми розуміємо з вами, що наказ може бути виданий не тільки в радіорозмові, а й іншим чином. Це зараз встановлюється слідством», – сказав Пшонка. 

Про це розповідає сьогодні, 20 грудня, «Українська правда». Натомість «ЛІГАБізнесІнформ» повідомляє у п’ятницю, що Генпрокурор Віктор Пшонка, відповідаючи на запитання депутатів у Верховній Раді, твердив також – мовляв, тільки в окремих одиничних випадках співробітники «Беркута» перевищили свої повноваження під час подій на Майдані в ніч на 30 листопада, застосувавши зайву силу щодо мітингувальників.

За словами генпрокурора, на Майдані від дій силовиків постраждали троє неповнолітніх мітингувальників. А викликав беркутівців, як зазначив Пшонка, майстер дільниці благоустрою, який не міг самотужки навести порядок на майдані Незалежності.

Та оскільки аж ніяк не комунальники керують «Беркутом», Генпрокурор своїми вивертами демонструє очевидне – що, як кажуть у таких випадках у народі, «ворон ворону ока не виколе».

Як повідомляв «Щоденний Львів», «Беркут» не покарали за побиття студентів, а нагородили.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів