Голова Ліги підприємців оскаржить у суді адмінпротокол поліції за пікет у Львові

12:22 2 травня 2020 р.

Фото до новини

На голову Ліги підприємців України Владислава Орлова поліціянти у Львові склали протокол за організацію заходу, в якому взяли участь 30 людей. Громадський активіст заперечує ці звинувачення і стверджує, що зробив заявку на одиночний пікет, а перехожі зупинилися, аби підтримати його.

Під час пресконференції у Львівському пресклубі.
Відео: Львівський пресклуб

Про це він повідомив на пресконференції у Львівському пресклубі. І сказав, що буде оспорювати цей протокол у суді.

- Я зареєстрував одиночний пікет - це відповідальність за себе. А з’ясувалося, винен в тому, що зібралося багато людей, що вони зупинилися і підтримали мене. Поліція мала це врегулювати, попросити перехожих відійти. А поліціянти постфактум вирішили скласти протокол. Головне звинувачення, що через мене створилося скупчення людей, - пояснює Владислав Орлов.

Голова Ліги підприємців повідомив, що одиночним пікетом він хотів привернути увагу влади і громадян до критичної ситуації, яка склалася з мікробізнесом через тривалий карантин, а відтак - спонукати можновладців розблокувати мікробізнес, діяльність ФОПів.

- Запроваджений постановою Кабміну понад 40 днів тому карантин грубо порушує конституційні права і свободи. В ст. 42 Конституції сказано, що кожен має право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом. У ст. 64  записано, що не можуть бути обмежені, права і свободи громадянина, окрім випадків, передбачених Конституцією. Додатковою умовою обмежень визначається воєнний чи надзвичайний стан. Ні першого, ні другого на території України запроваджено не було, - наголосив Владислав Орлов.

За його словами, є тебарайт інформації про порушення великими торговельними мережами карантинних заходів. Але на них не складено жодних протоколів.

- А я сьогодні за свої дії отримав протокол про адмінпорушення. Не розумію, чому одним - усе, а іншим - карантин. Я - ФОП і всім своїм майном відповідаю за борги підприємця.  У разі не сплати, заберуть майно, яке я наживав роками, - пояснює великі ризики мікробізнесу Владислав Орлов. 

Він запевняє, що у випадку розблокування мікробізнесу як підприємець може створити набагато ліпші умови в себе на робочому місці, ніж нині це робить будь-яка велика мережа. 

- Бо це - моя зацікавленість, моє робоче місце. Мета акції показати: так як я вийшов законослухняно на одиночний пікет у масках, рукавицях, так само можу створити відповідні умови на своєму робочому місці, - наголошує голова Ліги підприємців.

Його колега Кетіно Равлюк, яка також подавала заявку на одиночний пікет і вийшла на нього 1 травня, повідомила, що вона не обмежиться акцією у Львові.

- З травня буду на 11 годину в Києві на Майдані Незалежності виборювати своє право на працю. Я нікого не кликала, не підбурювала, але висловила свою позицію, - каже підприємиця.

Найбільше її обурює дискримінаційна політика влади стосовно мікробізнесу.

- Чому великому рітейлу, де є надзвичайно велике скупчення клієнтів, - всі преференції, а нам - податки і орендна плата? Платимо за охорону, комунальні послуги, орендну плату. Дає влада мінімальні поблажки, кидає кісточки, а піариться - максимально. В капіталістичних країнах бізнесу все компенсовують. У мене чоловік також - ФОП. І мама - ФОП. Ми всі залежимо від того, що продамо. Ми - не мільйонники. Мене дуже болить, що роблять наші дівчата-продавці, які мають єдиний дохід - зарплату, - скаржиться Кетіно Равлюк.

Підприємець Ігор Микуш повідомив, що не подавав заявку на одиночний пікет, але коли проходив повз, тоі вирішив приєднатися. 

- Бо держава має забезпечити справедливість між усіма суб’єктами підприємницької діяльності. Я не розумію, чому працює “Епіцентр” з великим накопиченням людей. Там що - вірусу немає? - запитує підприємець Ігор Микуш.

Депутат Львівської міської ради Мирослав Данилків повідомив, що він підприємець другої групи і не має можливості працювати.

- Офіс зачинений. Поступки, на які йде влада, - недостатні, щоб можна було працювати. Не розвиватися, а навіть вижити в теперішніх умовах, - зазначає депутат міськради.

Мирослав Данилків нагадав про останню сесію ЛМР, де не були дотримані карантинні правила.

- На позачерговій сесії міськради у вівторок в одній залі зібралося понад 60 депутатів. А загалом - більше 100 людей. Сиділи один біля одного. Поза сто питань запропонували нам розглянути. Для цього треба було би цілий день сидіти. Ми хотіли провести сесію у дворику, де немає небезпеки заразитися. Або як  депутати Червоноградської міськради - на стадіоні, - розповідає Мирослав Данилків.

За його словами, сесія відбулася в скороченому режимі.

- Розглянули лише питання господарки міста і проблем з коронавірусом. Ми запропонували нульову ставку єдиного податку для 1 і 2 груп за березень-червень. Також прийняли ухвалу про зменшення орендної плати в об'єктах комунальної власності, - повідомив депутат міськради Мирослав Данилків.

Він переконаний: якщо мікробізнес не розблокують, то за 2-3 місяці вже не буде що відкривати. А це потягне за собою дірку в бюджеті. Бо ФОПи забезпечують основне наповнення місцевої скарбниці. 

Співорганізатор руху #SaveФОП Сергій Доротич вважає пікети, які провели у Львові, конституційним правом підприємців і не розуміє дії поліціянтів. 

- Я відчуваю знищення мікробізнесу, підприємництва, як це зробили в 30-ті роки 20-го століття, коли після розквіту непу, людей пакували в кайданки і відправляли до Сибіру. Знищили ціле середовище активних громадян, які працювали на себе, годували країну. Бо мікропідприємці - це вільні, незалежні люди. Зараз я спостерігаю те саме. Нас привчають до намордників, то скоро нам одягнуть кайдани, - каже підприємець Сергій Доротич.

Він не бачить компенсаційних дій влади у відповідь на закриття нею мікробізнесу. 

- Якщо право на працю забрали, то дайте гроші на утримання дитини, дружини, сплату комунальних платежів, - нагадує владі Сергій Доротич. 

Адвокат, підприємець Дмитро Левицький вважає, що мікропідприємцям треба йти в суд і захищати себе. 

- Рано чи пізно карантин скасують, але бізнес не в змозі буде сплатити податок, орендну плату. До нього в перший день не прийдуть люди купувати той чи інший товар. Фактично кожен підприємець має або виходити пікетувати або в кінцевому варіанті звертатися в суд і доводити свої права, - наголосив Дмитро Левицький. 

Нагадаємо, 1 травня у Львові мікропідприємці пікетуватимуть владу за лобізм великого бізнесу.

"Щоденний Львів" повідомляв, що українці заплатять 22 мільярди гривень за знищення ФОПів.



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів