Фірташ підтримав Кличка і Порошенка проти Тимошенко

22:55 30 квітня 2015 р.

Фото до новини

На думку Дмитра Фірташа, екстрадиції якого домагаються США, політична сила, яка була представлена Юлією Тимошенко, Арсенієм Яценюком і Олександром Турчиновим, винна у анексії Росією українського Криму.

У четвер земельний суд Відня по кримінальних справах розглядає запит Мінюсту США про екстрадицію Фірташа. На суді присутні Юлія Льовочкіна, Вадим Рабинович, Михайло Папієв. Голова ради директорів Group DF Дмитро Фірташ заявив на суді у Відні, що у зв'язку з відмовою колишнього президента України Віктора Януковича від необхідних реформ почав пошук альтернативного кандидата на президентські вибори-2015 і знайшов в ролі такого кандидата Віталія Кличка.

"Я знайшов такого кандидата: Кличко - спортсмен, дуже відома в Україні та світі людина, сильний, європейський, молодий", - сказав бізнесмен, передає "Інтерфакс-Україна". Він повідомив, що підтримував партію УДАР з 2012 року, як колись підтримував Януковича, в тому числі і телевізійними активами.

Фірташ заявляє, що зіграв одну з вирішальних ролей у досягненні компромісу між тодішніми опозицією і президентом Віктором Януковичем у лютому 2014 року.

Виступаючи в суді у Відні у справі про екстрадицію Фірташа в США, олігарх заявив, що переконав орієнтованих на нього народних депутатів допомогти опозиції і ухвалити рішення про повернення Конституції 2004 року, яка звужує повноваження президента України. За його словами, після цього Янукович передзвонив йому в Париж, де бізнесмен перекладав переговори з європейськими політиками. "Він сказав, що я всадив йому ніж у спину, що я фізично забрав у нього владу", - сказав Фірташ.

Фірташ зазначив, що потім він повернувся в Україну і провів зустріч з народним депутатом від фракції "Партії регіонів" у парламенті того скликання Сергієм Тігіпком, на позицію якого орієнтувалося тоді близько 50 нардепів.Після цього він спілкувався з Кличком і попросив організувати зустріч решти лідерів опозиції.

За словами Фірташа, надалі, в узгодженні документа брав участь і Тігіпко, після чого сам бізнесмен передзвонив тодішньому голові адміністрації президента Андрію Клюєву для організації нової зустрічі опозиції з Януковичем.

Фірташ зазначив, що був задоволений результатом, однак висловив підозру, що "люди Тимошенко" влаштували провокацію на Майдані і цим зірвали досягнуті тоді домовленості з Януковичем. Коментуючи втечу Януковича, Фірташ сказав: "Я вважаю, що він боягуз. Він нікуди не повинен був втікати".

Як повідомлялося раніше, допит мера Києва Віталія Кличка у справі екстрадиції в США Фірташа на прохання мера Києва проходитиме в закритому режимі. Адвокати бізнесмена клопотали, щоб допит був у режимі відеоконференції. Захист пояснив, що в ході допиту може бути оголошена конфіденційна інформація, що стосується економічної та політичної ситуації в Україні.

Серед тем допиту може бути відмова Кличка від балотування в президенти і його зв'язки з Фірташем, уточнили адвокати.

На суді у Відні адвокати Фірташа стверджують, зокрема, що після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року Фірташ підтримував Віталія Кличка як кандидата в президенти, а США зробили ставку на Арсенія Яценюка і Юлію Тимошенко. Саме тому запит на екстрадицію був поданий 26 лютого, коли Україна також остаточно визначалася з вектором свого розвитку, вважає захист Фірташа.

Український бізнесмен Дмитро Фірташ підтверджує факт зустрічі з кандидатом у президенти Петром Порошенком, лідером парії УДАР Віталієм Кличком напередодні президентських виборів в Україні в травні 2014 року і вказує, що був її ініціатором і ставив за мету не допустити президентства Юлії Тимошенко.

"Головне, що ми отримали (від зустрічі) те, що хотіли: Порошенко – президент, Кличко став мером", - сказав Фірташ, виступаючи 30 квітня в суді у Відні у справі про його екстрадицію до США. Він зазначив, що деталі зустрічі є конфіденційними.

Бізнесмен наголосив, що давно є противником Тимошенко, вважаючи, що їй потрібні лише крісло і влада, від якої Україна втрачає. Першою великою втратою він назвав ринок газу. "Другий раз ми втратили Крим", - заявив Фірташ. На думку бізнесмена, політична сила, яка представлялася Тимошенко, Арсенієм Яценюком і Олександром Турчиновим, винна у анексії Росією українського Криму.

Фірташ вважає, що за цими подіями буде розслідування.

Про це повідомляє Newsru.ua.

Нагадаємо, що після арешту Фірташа в Австрії за нього внесли багатомільйонну заставу  (125 млн. доларів) брати Ротенберги, Борис і Аркадій, які є давніми друзями Владіміра Путіна, президента РФ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів