Аудитори заявили про зловживання у головній церковній крамниці Львова

09:53 16 січня 2020 р.

Фото до новини

Львівські правоохоронці розпочали розслідування справи щодо можливих зловживань керівника Львівської архиєпархії УГКЦ, митрополита Ігоря Возьняка.

Кримінальне провадження за ч.1 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) було зареєстровано в Галицькому відділі поліції ГУ НП у Львівській області 27 грудня 2019 року. Про це повідомили аудитори, які подали в правоохоронні органи заяви і звернення про зловживання.

У цій справі слідство насамперед перевірятиме факти, що свідчать про привласнення впродовж останніх трьох років мільйонних прибутків головної церковної крамниці Львівської архиєпархії УГКЦ. Тієї, що розташована у Львові на подвір’ї Архикатедрального храму святого Юра. Її приміщення разом із торговим обладнанням - за рішенням митрополита - було передане в безоплатне користування «своїм» приватним підприємцям. 

Про особливості церковного бізнесу в Львівській архиєпархії УГКЦ докладно розповів Leopolis у публікації «Куди зникли мільйони з церковної крамниці?». Матеріал було підготовлено в тому числі на основі даних внутрішнього аудиту діяльності церковної крамниці за минулий рік, що здійснено на виконання декрету керівника Львівської архиєпархії УГКЦ Ігоря Возьняка.

Аудит показав, що до 2017 року церковна крамниця була на балансі курії та приносила прибуток. Ситуація кардинально змінилася після рішення керівника Львівської архиєпархії УГКЦ - передати її приміщення і торгове обладнання в безоплатне користування приватним підприємцям. Ними стали отець Михайло Кушнір та його дружина Ганна Кушнір. За даними системи Youcontrol, зареєстровані види діяльності цих ФОПів: “Роздрібна торгівля книгами в спеціалізованих магазинах” та “Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах”. 

 З ними як із фізичними особами-підприємцями курія уклала угоду про безоплатну оренду приміщення і обладнання. З огляду на такі пільгові умови орендної угоди, аудитори передбачають, що курії було заподіяно значні фінансові збитки. Лишень від орендної плати за користування приміщенням (площа якого 140 кв. м) бюджет курії можна було би поповнювати щороку щонайменше на 350 тис. грн. Головний бухгалтер курії і одночасно церковної крамниці Ірина Пашковська та економ курії, отець Володимир Ольшанецький відмовилися надати аудиторам усі фінансові документи про діяльність цієї структури. Чи перетворилася церковна крамниця на приватну бізнесову структуру для нелегальних заробітків - дасть відповідь слідство.

Після звернення аудиторів до митрополита Ігоря Возьняка керівник архиєпархії не вчинив ніяких дій для припинення виявлених порушень - натомість оперативно видав наказ від 22.10.2019 року про скорочення штату працівників курії ЛА УГКЦ, згідно з яким було скорочено посаду... аудитора.

Не відреагувало на результати внутрішнього аудиту та журналістські запити і керівництво Патріаршої Курії УГКЦ: за чотири місяці після них не було організовано жодної перевірки фінансової діяльності у Львівській архиєпархії УГКЦ.

Крім органів поліції, заяви і звернення щодо фінансових зловживань, виявлених під час внутрішнього аудиту діяльності церковної крамниці Львівської архиєпархії УГКЦ, а також щодо незаконної підприємницької діяльності отця Володимира Ольшанецького, аудитори надіслали у ГУ ДФС у Львівській області та ГУ Держпраці у Львівській області. 

Минуло також чотири місяці, але відповіді від податківців досі немає. Про це інформують заявники. 

Не одержали вони відповіді про цю ситуацію і на свого листа до Папського нунція в Україні кардинала Гуджеротті. 

 “Щоденний Львів” готовий опублікувати позицію керівництва Львівської архиєпархії УГКЦ і Патріаршої Курії УГКЦ про цю справу. 

Нагадаємо, що цього року голова УГКЦ закликав святкувати, а не відзначати Різдво.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів