Адвокатка зі Львова хоче перекваліфікувати справу про вбивство у Закарпатті

08:34 21 грудня 2018 р.

Фото до новини

Учора, 20 грудня, адвокатка Наталія Романик публічно заявила про це на прес-конференції у Львівському прес-клубі, яку вона провела разом з мамою і батьком 14-річного Василя Турди, обвинуваченого у жорстокому вбивстві 15-річного Василя Попа.


Відео: Львівський прес-клуб

Ця трагічна подія, що сталася навесні цього року на Закарпатті, досі має широкий публічний резонанс. Її обговорюють односельці у Нижній Апші і політики у Києві. Мешканці села ледве не вчинили самосуд над обвинуваченим і блокували автомобільну дорогу Мукачеве - Рогатин, протестуючи проти його перебування на волі до рішення суду. А окремі нардепи вимагають за це притягти до відповідальності суддів. 

- Ми бачили, як піарились на цій темі всі, хто лише хотів цього. Починаючи від громадських активістів, закінчуючи паном Балогою, - сказала адвокатка Наталія Романик. Оскільки досі у ЗМІ на Закарпатті, за її словами, "не прозвучало жодного слова зі сторони захисту", було вирішено провести прес-конференцію у Львові. 

- Ніхто не запитав у сторони захисту, у батьків Василя, що сталося насправді, - говорить Наталія Романик. - До якогось моменту сторона захисту була зв'язана обов'язком тримати, не порушувати таємницю слідства. Але зараз уже справа слухається у суді, і такого обов'язку у нас немає. Ми можемо вільно говорити про ті факти, які підтверджені матеріалами справи і показами свідків. І які вже були досліджені у судовому засіданні. 

Адвокатка бачить потенційну перекваліфікацію цієї справи з умисного вбивства на вбивство у стані сильного душевного хвилювання або, як кажуть неюристи, у стані афекту. Це особливий стан, коли людина не в повній мірі може керувати своїми діями, уточнює Наталія Романик. Лікарі, стверджує вона, близько місяця спостерігали за Василем Турдою в умовах закритого приміщення в психіатричній лікарні у відділенні експертизи. Комісійна експертиза постановила, що такі дії (обвинувачений заподіяв жертві множинні колото-різані рани - ЩЛ) не притаманні Василеві Турді. Причиною раптової некерованої "вбивчої поведінки" Турди адвокатка пояснює тим, що загиблий тривалий час знущався над молодшим школярем, що доказано у кримінальному провадженні. Зокрема, стягував з нього штани у присутності дівчат, неодноразово бив його і вимагав гроші.

Детонатором некерованої різанини стало зухвале і непристойне глузування Василя Попа з дівчини, в яку був закоханий Василь Турда. У той момент Поп ще й почав погрожувати Турді сексуальним насильством, заявила адвокатка. Наталія Романик прагне переконати суд у тому, що Василь Турда - не маніяк, як намагаються його змалювати публіці, а жертва постійних знущань, доведена до відчайдушного опору. 

Адвокатка також сказала, що одразу після трагедії батько Василя Попа одержав від батька Василя Турди - до цього вони були у товариських стосунках - маиеріальну компенсацію - 20 тисяч доларів. За словами адвокатки, цей факт підтверджений потерпілим у судовому засіданні. Буцімто Поп-батько взяв кошти на побудову дитячого садочка. Але жодної гривні на це не було витрачено, каже Наталія Романик, вбачаючи у таких діях шахрайство. І хоча поліція спочатку відмовила, згодом суд зобов'язав правоохоронців порушити кримінальну справу за цим фактом. 

У Нижній Апші мешканці двічі виходили протестувати у справі Василя Турди, блокуючи дорогу. Таке блокування транспортних комунікацій - це кримінальне порушення, нагадує адвокатка Романик, і кожен, що кожен, хто стояв на дорозі у пікеті, мав би зазнати покарання. Але кримінального провадження з приводу блокування дороги немає. Натомість начальник СБУ у Закарпатській області написав листа голові Апеляційного суду, в якому зазначив, що судді виносять рішення, які обурюють суспільство. Фактично таким листом порушується вимога закону про заборону будь-кого втручання у здійснення правосуддя, зауважує адвокатка. Не випадково, мабуть, на її думку, Хустський районний суд, зважаючи на побічні впливи, скасував своє помилкове рішення про звільнення Василя Турди від досудового перебування у СІЗО, мотивуючи його ... опискою. 

Під час прес-конференції адвокатка Наталія Романик заявила, що напередодні їй зламали електронну скриньку і намагалися також зламати сторінку у Фейсбуці. 

- Мені як захиснику надходили погрози з проханням припинити займатися цією справою, оскільки "Закарпаття - дикі люди" - дослівно цитую - "Будеш мати величезні проблеми, Наталко. Чекай правоохоронців з обшуком", - заявила на прес-конференції Наталія Романик. - Так-от, шановні правоохоронці, враховуючи, що вам уже відомий вміст моєї скриньки, ви розумієте, що я дію виключно в межах чинного законодавства, що я жоднисм чином не використовую незаконних засобів у цій справі. А сьогодні я вам скажу, що я буду йти до кінця у цій справі. І як адвокат із більше як 10 років стажу, і як мама трьох дітей - дітей віку Василька, який зараз перебуває в СІЗО, і віку хлопчика Василька Попа, теж дитини, яка загинула в Нижній Апші. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів