11 стільців для представників рф у суді в Страсбурзі поки що вільні

17:58 12 червня 2024 р.

Фото до новини

Росія не відповідає на запити ЄСПЛ з 16 вересня 2022 року, але це не звільняє її від відповідальності за порушення закону до цієї дати.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com. Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у середу, 12 червня, заслухав представників урядів України та Нідерландів, які звинувачують Росію у військових атаках у 2014 та 2022 роках, включаючи збиття літака Malaysia Airlines 10 років тому. На їхню думку, Росія здійснила «масові та жахливі» порушення прав людини.

Як повідомляє AFP, усі місця в залі суду в Страсбурзі були зайняті, за винятком 11 стільців, зарезервованих для російської сторони. Кремль не відповідає на запити ЄСПЛ з початку війни в Україні.

Заступниця керівника Офісу президента України Володимира Зеленського Ірина Мудра виступила перед 17 суддями, заявивши, що Росія «масово і системно порушує права людини» в Україні.

«Дії Росії нагадують дії Німеччини в 1939–1945 роках», — сказала посадовиця, згадавши про плани Росії «знищити Україну як державу та українців як націю».

Українська делегація нагадала, що з 2014 року на Донбасі відбуваються «вбивства мирних жителів і викрадення людей», а також про те, що з лютого 2022 року в Україні відбувається «широкомасштабне вторгнення». 

Росія не відповідає на запити ЄСПЛ з 16 вересня 2022 року, але це не звільняє її від відповідальності за порушення закону до цієї дати.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів