Українці й білоруси відсвяткували у Львові спільну перемогу над московитами

22:56 8 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Гості вклонилися могилам Героїв Небесної Сотні та бійців АТО на Личаківському кладовищі.

Сьогодні у місті Лева з робочою поїздкою перебували представники Республіки Білорусь, які провели низку заходів з нагоди відзначення Дня білоруської військової слави – неофіційного свята на честь Оршанської битви 1514 року.   Зокрема, відвідали Личаківське кладовище, де поклали квіти і запалили лампадки біля могил Симона Шидловського та повстанців 1863-1864 рр.  Вклонилися також могилам Героїв Небесної Сотні та бійців АТО.

Під час зустрічі із головою Львівської обласної ради гості з Білорусі наголосили на тому, що, попри неоднозначну політичну ситуацію в їхній державі, вони підтримують рух України до Європи. Лідер Руху білоруської солідарності «Разом» В’ячеслав Сівчек зазначив, що він та його колеги готові розглянути можливість подальшої співпраці між Львівщиною та різними регіонами його вітчизни.

Зі свого боку, голова Львівської обласної ради Петро Колодій подякував громадянам Білорусі за підтримку українців та Української держави у цей нелегкий період, зокрема, тим, хто підтримує нашу державу ще з часу Революції Гідності. Згодом гості та представники білоруської громади Львова, розгорнувши біло-червоно-біле полотнище (історичний національний прапор Білорусі), пройшли центральною частиною міста – від площі Ринок до пам’ятника Степанові Бандери. Зупинялися, щоби покласти квіти, біля пам’ятника Кобзареві. 

Одна з учасниць маршу Надія Батура зазначила: «Львів для нас є братнім містом, тут поховані борці за незалежність Білорусі. Мріємо, щоби закон був один для всіх – закон сумління, закон Божий і людський. І щоб вони не суперечили одне одному. Так буде правильно. Бажаємо того ж й Україні. Ми є разом із вами».

Про це повідомили сьогодні, 8 вересня, в київському часописі «День».

Ремарка «Щоденного Львова»: перемогу над московитами в битві під Оршею спільно здобули 8 вересня 1514 року українці, білоруси, литовці й поляки, якими командував гетьман Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтійського – князь Костянтин Острозький, який був тоді водночас старостою вінницьким і луцьким, маршалком Волинської землі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів