У Музеї народної архітектури та побуту відновлюють стодолу XX століттяза за давньою технологією

10:54 2 серпня 2023 р.

Фото до новини

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького стартували роботи з відновлення та реставрації кількох споруд.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Зокрема, майстри скансену проводять реставрацію великої стодоли зі с. Бережонка Чернівецької області (етносектор Буковина).

Стодола збудована ще на початку XX ст. і поділена на три частини: середня (найбільша) – тік, на якому молотили збіжжя, з правого боку – засік, зліва – стайня. У фасадній і тильній стінах є великі ворота для проїзду воза зі снопами. Дах стодоли був покритий соломою – некрученими сніпками, на рогах пошитий сніпками-«стріхачами» (зв’язаними при колоссі). Саме за такою давньою технікою майстри музею замінять дах будівлі.

«Ми щиро вдячні всім нашим відвідувачам, адже кошти з кожного придбаного квитка дають змогу відреставрувати ще більше старовинних об'єктів. Кожен, навіть найменший, наш гість допомагає здійснювати головну мету діяльності музею – збереження та популяризацію культурної спадщини», – зазначає Михайло Закопець, директор Шевченківського гаю.

Додамо, що в музеї народної архітектури та побуту зараз триває процес реставрації церкви святих Володимира та Ольги з с. Котань (Лемківська церква) та перевезеної хати з с. Соломир.

Музейна знахідка: у Шевченківський гай привезуть новий експонат - хату 1920-х років з Полісся

У мерії розповіли подробиці про нищівну пожежу Гуцульської гражди у Шевченківському гаю (відео)

На Львівщині почалося відновлення п’яти визначних пам’яток архітектури областіф

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів