У Львові вшанували розстріляних окупантами націоналістів

15:20 26 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У понеділок, 26 листопада, на Кортумовій горі у Львові вшанували пам'ять членів ОУН, розстріляних німецькими окупантами 25 листопада 1942 року.

Зокрема, державні діячі та громадськість вшанували пам'ять 28-ох націоналістів покладанням квітів до пам’ятного хреста. Опісля, зійснили чин поминальної панахиди. Також відбулось громадське віче.

У північно-східній частині Янівського кладовища, на північному схилі Кортумової гори, знаходиться могила 28-ми членів ОУН. Зокрема, Андрія П’ясецького – пластуна, вченого, політичного та громадського діяча, та міністра українського уряду Ярослава Стецька.

Трагічна подія сталася пізньої осені, 25 листопада 1942 року. Гітлерівські окупанти привели на схил Кортумової гори (поряд розташовувався німецький табір для полонених, на цій же горі) у Львові українських заручників.

Серед заручників були 28 в’язнів тюрми Лонцького. На зустріч зі смертю йшов і 33-річний львівський науковець, міністр лісу уряду Ярослава Стецька – Андрій П’ясецький.

Формальна причина – відповідь за вбивство українськими підпільниками  Сендеги, офіцера німецької поліції (під час втечі зі засідки Дмитро Маївський, провідний член ОУН, відстрілюючись, вбив двох німецьких офіцерів, серед яких був і Сендега).

Помстою фашистів стали розстріли в Галичині в’язнів тюрем – не тільки членів ОУН, а й близько 100 свідомих українців, громадських діячів. Зокрема – 28 в’язнів у Львові.

Про це повідомили в понеділок, 26 листопада, в прес-службі Львівської облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів