У Львові вшанували пам’ять Олени Степанів - першої жінки-офіцерки

14:38 7 грудня 2021 р.

Фото до новини

У Львові вшанували пам’ять Олени Степанів - першої в світі жінки, офіційно зарахованої на військову службу в званні офіцера.

Пам’ятні заходи відбулись на Личаківському кладовищі, де похована видатна українка. До могили Олени Степанів поклали квіти та провели чин панахиди.

Від громади Львова до заходів долучився начальник управління культури Іван Остапович. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Довідка

Олена Степанів (відома як Олена Степанівна)— українська історикиня, географиня, громадська та військова діячка; перша в світі жінка, офіційно зарахована на військову службу в званні офіцера; четарка Української Галицької Армії. Ув'язнена радянських таборів.

Народилася в сім'ї священника УГКЦ о. Івана Степаніва та його дружини Марії-Минодори. Була третьою, наймолодшою, дитиною. Батько Олени був добрим душпастирем, ініціював створення читальні товариства «Просвіта» у селі. Брат Ананій Степанів.

З 1910 року навчалася у семінарії Українського педагогічного товариства (м. Львів). Була членкинею організації «Пласт».

1912 року вступила до Львівського університету на філософський факультет, студіювала історію та географію. У студентські роки брала активну участь у діяльності товариства «Сокіл» (очолила його першу жіночу чоту в Львові). На одному зі студентських зібрань Степанів познайомилася з Романом Дашкевичем (майбутній полковник армії УНР). Вже планували весілля, коли почалася Перша світова війна. Роман пішов на фронт, а Олена, разом із однодумицями, організувала медсестринське відділення і пішла в армію. Закликала жінок брати активну участь у громадському, політичному та військовому житті. Відтоді стає у ряди організації «Січові Стрільці −2». 1920 року одружилася з Романом Дашкевичем.

У 1919–1921 роках навчалась у Віденському університеті, захистила докторську дисертацію.

З 1922 року викладала історію та географію у Львівській гімназії сестер-василіянок та Львівському таємному українському університеті.

З 1945 до арешту 1949 року працювала на посаді доцента Львівського університету.

20 грудня 1949 року арештована і відправлена до мордовських таборів.

У 1956 році звільнена за станом здоров'я, повернулася до Львова, кілька тижнів у близької родички - Орисі Лежогубської. Пізніше в приватному будинку на вул.Козацькій,11-а (...є дві постанови про утворення в ньому меморіального музею Олени Степанів), де прожила до кінця життя.

Мати Ярослава Дашкевича.

Четверо львів’янок удостоєні відзнакою імені Олени Степанівни

У Львівській міськраді вручили почесні відзнаки

У Львові вшанували пам’ять жертв голодоморів

У Львові вшанували пам’ять загиблих захисників України з 80-ї бригади

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів