У Львові вшанували мистецькою акцією пам’ять кримських татарів, які загинули під час депортації (відео, оновлено)

22:10 17 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Кримські татари на приміському вокзалі провели у Львові перформанс у товарному вагоні, продемонструвавши, як у ніч із 17 на 18 травня 1944 року совєтські крателі розпочали примусову депортацію кримськотатарського народу в таких вагонах.

17 травня кримськотатарська громада Львова провела мистецький перформанс і презентувала фотовиставку присвячену 71-ї річниці депортації татар з Криму. Захід відбувався на приміському вокзалі станції Львів у товарному вагоні середини ХХ століття, що належить музею залізничної техніки просто неба. Саме у таких 71 рік тому татар вивозили з рідного Криму.

У товарному вагоні актори зачитували персональні трагічні історії тих кому вдалося вижити після виселення татар з Криму. Розповідали про поневіряння просторами радянського союзу, приниження, голод, хвороби та смерть близьких, що випали на долю депортованих. Після кожної такої оповіді активісти розділяли з присутніми традиційний татарський хліб.

На стіни вагону прикріпили фотокопії картин Рустема Емінова, присвячених дослідженню народної пам'яті та ілюстрації історії кримськотатарського народу. Дослідник історії кримськотатарського народу Ульвіє Аблаєва розповіла:

«У ніч з 17 на 18 травня 1944 року весь, без винятку кримськотатарський народ був виселений із своєї історичної батьківщини. В документах того часу це називалось «спецоперацією». Готували її Берія та Кабулов та докладали про перебіг особисто Сталіну. Сто п'ятдесят дві тисячі людей були відправлені ешелонами в Узбекистан, дев'ять тисяч на Урал і майже чотири з половиною тисячі – в Казахстан». 

Організаторами заходу стали Меджліс кримськотатарського народу, громадська ініціатива «Крим SOS», кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові» та громадська організація «Земляцтво кримських татар». Організатори зазначили:

«18 травня у світі вшановуватимуть річницю сталінської депортації кримськотатарського народу, яка забрала життя майже половини корінного народу Криму. Останні події в Криму, коли Росія анексувала півострів, знову поставили під загрозу долю кримських татар. Майже дві тисячі кримських татар знайшли притулок у Львові. Кримськотатарська громада запрошує львів'ян, переселенців та гостей міста разом вшанувати пам'ять про цю трагічну сторінку в історії народу».

Про це повідомило сьогодні, 17 травня, інтернет-видання «Gazeta.ua». Натомість на «Радіо Свобода» інформують:

 «Кримські татари на приміському вокзалі провели у Львові перформанс у товарному вагоні, продемонструвавши, як у ніч із 17 на 18 травня 1944 року совєтські крателі розпочали примусову депортацію кримськотатарського народу в таких вагонах.

Представники організації «Крим SOS» і львівські актори прочитали спогади депортованих людей, пригостили присутніх шматочком хліба. Кримський татарин Ернест Абкелемов розповів:

«Із моєї родини були бабці і мій дідусь. Близько 5-ї ранку у двері до них постукали, зайшли солдати, офіцери зі зброєю. Давали 15–20 хвилин на збори, сказали все брати необхідне, збирали дітей і старих людей. Напівсонних людей виганяли на вулицю, садили в машини і на фіри, везли на вокзали і завантажували у вагони, застосовували фізичну силу. Людям нічого не казали». 

Кримські татари, які зібрались на акцію, порівнювали трагедію свого народу в минулому столітті з сьогоденням. Керівник спільноти «Крим SOS» Алім Алієв наголосив: «Зараз фактично знову те саме. Кримських татар примушують покидати свої домівки і переселятись, бо окупаційна влада створює умови, де не можна розвивати культуру, не можна бути народом у політичному сенсі». 

Увечері у Львові кримські татари і львів’яни запалять свічки пам’яті за всіма жертвами примусової депортації. Акція називатиметься «Запали вогонь у своєму серці», під час якої зі свічок люди сформують зображення Кримського півострова з цифрою «71».

18 травня, в понеділок, сповнюється 71 рік від початку сталінської депортації кримських татар. Їх примусово завантажували у товарні вагони і везли в Казахстан, Узбекистан, на Урал.

Депортація завершилась 20 травня 1944 року. Майже половина кримських татар загинула через примусове виселення.

Про це повідомило сьогодні, 17 травня, «Радіо Свобода». Натомість телевізійний «5 канал» інформує в неділю:

«Кримських татар, які загинули під час депортації 1944-го, вшанували у Львові. Вимушені переселенці з півострова, влаштували мистецьку акцію. Зачитали спогади депортованих кримських татар у товарному вагоні, якими тоді примусово вивозили людей.

Окрім цього, відвідувачі акції мали змогу оглянути фотовиставку, присвячену трагічним подіям депортації. За словами організаторів заходу, чимало відвідувачів проводять паралелі між сьогоденням і подіями, що сталися сімдесят один рік тому.

Співорганізатор акції Алім Алієв зазначив: «Репресії, які зараз завдаються кримським татарам, можна порівнювати із самовільною депортацією, бо коли кожен день проходять обшуки, коли заарештовують людей, викрадають - це нова трагедія в історії кримських татар».

Про це повідомив у неділю телевізійний «5 канал».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів