У Львові впорядковують могили січових стрільців

16:15 17 жовтня 2018 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У міськраді запевнили: «Реставрація 703 могил на Янівському цвинтарі – на завершенні».

У прес-службі Львівської міськради повідомили в середу, 17 жовтня: «На початку року ухвалою сесії Львівської міської ради було затверджено «Програму відзначення 100-ліття Листопадового Чину та утворення ЗУНР», яка передбачає реалізацію заходів за різними напрямами. Зокрема – впорядкування могил січових стрільців на кладовищах Львова. На ці роботи з міського бюджету спрямовано один мільйон 300 тисяч гривень. Уже  завершується реставрація 703 могил воякам УГА».

Начальник управління інженерного господарства ЛМР Олександр Одинець розповів: «На 38 полі Янівського цвинтаря поховані вояки Української галицької армії, які загинули в Листопадових боях 1918 року за відновлення української державності. На цьому полі знаходиться 703 хрести похованим воїнам. Тому на замовлення департаменту житлового господарства та інфраструктури КП «Центр Комплекс» виконує ремонтно-реставраційні роботи на дільниці могил Січових стрільців (пам'ятка історії). На сьогодні конструктив усіх без винятку могил відновлено».

Олександр Одинець додав: «Зараз завершуються роботи з відновлення написів на кожній надмогильній споруді, тоді буде малювання хрестів фарбою і нанесення певної рідини, яка буде захищати хрести від шкідливої дії природного середовища. До святкування 100-річчя ЗУНР все має бути зроблено. Поряд з підрядною організацією до реставраційних робіт були залучені студенти Львівського коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Дуже вдячні їм за роботу і дуже бережливе ставлення до об’єктів. Студенти коледжу займалися саме найкропіткішою роботою — відновлення написів на хрестах. Кошторисна вартість робіт на 38 полі складає тисяч гривень».

Начальник управління інженерного господарства ЛМР уточнив: «Станом на сьогодні вже виконано шліфування 703 намогильних споруд, реставрацію 52 бетонних стовпчиків, проведено заміну 12 нових ліхтарів, 40 пошпакльовано та оновлено, проведено облицювання підпірної стінки біля центрального Монументу, відновлено благоустрій біля Центрального Монументу, пофарбовано огорожу, завершено формовку кущів самшиту».

Виконроб КП «Центр Комплекс» Дмитро Баран розповів: «Реставраційні роботи ми розпочали в літку минулого року. Відновлюємо всі пам’ятки на цьому полі – хрести, надгробки, металеві конструкції, огородження, ліхтарі, центральний дерев’яний хрест, проводимо благоустрій. Складність робіт полягала у великому об’ємі та поганому стан могил. Деякі написи на хрестах взагалі не були видимі. Однак усі роботи вже завершуємо».

«За інформацією департаменту житлового господарства та інфраструктури, також до 100-річчя ЗУНР будуть впорядковані могили Січових стрільців на Голосківському і на Замарстинівському цвинтарях та могила на Знесінні. На впорядкування могил Січових стільців на кладовищах Львова з міського бюджету спрямовано один мільйон 300 тисяч гривень», – поінформували також у ЛМР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів