У Львові відзначили 75-річчя початку депортації українців

20:30 8 вересня 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У неділю, 8 вересня, на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Львові відзначили 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.

Про це повідомили у Львівській облдержадміністрації, де також розповіли: «Розпочалися заходи, участь у яких взяв голова Львівської ОДА Маркіян Мальський, з Державного Гімну України у виконанні хору суспільно-культурних товариств «Надсяння», «Холмщина» та товариства «Лемківщина». Представники духівництва провели чин екуменічної панахиди».

Очільник області зазначив: «Сотні тисяч людей втратили те, про що кожна людина мріє: спокій, рідну землю, майбутнє. Скорботною є і доля України. На жаль, наша історія і надалі є непростою. Щодня ми боремося за незалежність нашої держави. Наш народ намагаються знищити і надалі, але цього не буде ніколи. Допоки ми пам’ятаємо наших Героїв, допоки ми навчаємо наших дітей правди, доти є надія, що на Україну чекають кращі часи».

Голова Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» Володимир Середа розповів: «Угода між Українською РСР та, так званим, Польським Комітетом Національного Визволення стала підставою для початку масових депортацій українців у 1944–1951 рр. з українських етнічних земель. Етнічні чистки супроводжувалися політичними репресіями, масовим терором з боку шовіністичних банд, спаленням багатьох українських сіл та жорстокими вбивствами безневинних».

«Відзначення 75-х роковин початку депортації українців триватиме впродовж місяця та включатиме відкриття виставки, презентацію фільму, наукову конференцію та XV Міжрегіональний фестиваль «Пісні незабутого краю», – поінформували також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів