У Львові презентуватимуть похід козацької чайки «Спас»

17:00 10 вересня 2018 р.

Фото до новини


Фото: cossackland.org.ua

У середу, 12 вересня, о 12.00 в арт-центрі «Дзиґа» розпочнеться презентація унікального походу козацької чайки «Спас», яка піде Чорним морем і Дунаєм із Білгород-Дністровська до українських міст Вилкове та Килія.

Про це повідомили в понеділок, 10 вересня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Чайка «Спас» збудована у Львові за кресленнями ХVII сторіччя.  Учасники презентації – керівник проекту Роман Рось, капітан і технічний консультант Мирон Гуменецький, відеоконсультант, режисер і сценарист Олеся Тимчишин і бухгалтер Наталя Фетич».

«Похід триватиме з 27 вересня до 6 жовтня цього року. Його мета – пошук та документування культурної спадщини із нащадками запорізьких і донських козаків, які переселилися в буджацькі степи та на Дунай після зруйнування Запорізької Січі. Після походу виготовлять фільм, у якому розкриють забуті паралелі та точки дотику давньої та сучасної культур», – поінформували також у міськраді.

«Окрім документальної стрічки, після завершення походу організують виставку живопису та фотографій з текстами письменників, учасників проекту та створять фотоальбом — знайомство з краєм старовірів, козаків та рибалок. Цьогоріч похід є підготовкою до міжнародного проекту «Відкрити нове море» – подорож козацької чайки «Спас» до Франції», – розповіли також у міськраді.

«Учасники Фонду розвитку екотуризму «Витоки» збудували козацьку чайку «Спас» у 2006 році в селі Раковець під Львовом, і щороку вирушають в новий похід. За час свого існування чайка зі своєю залогою побувала в Батумі на День незалежності Грузії, обійшла Крим, була в Азовському морі, кілька разів відкривала День ВМС України в Севастополі, здійснила кілька проектів на Дніпрі та Південному Бузі — фестиваль «Козацький острів» на Хортиці та в Києві, походи до отамана Сірка в Капулівку, щорічні майстер-класи для дітей у Черкасах на базі муніципальної Школи юних моряків, літні табори для пластунів-чорноморців тощо», – повідомили також у прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів