У Львові нагородили праведників народів світу

23:40 5 лютого 2020 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Посольство Держави Ізраїль в Україні разом із Львівською міською радою провели середу, 5 лютого, церемонію вшанування шістьох родин зі Львова, Львівської, Волинської та Рівненської областей, визнаних праведниками народів світу за те, що вони хоробро рятували життя євреїв під час Голокосту.

Про це повідомили у Львівській міськраді, де також розповіли, що церемонія відбулося у приміщенні Палацу Потоцьких. Присутня на церемонії Майя Ліс-Турлейська, врятована родинами Федів і Стеців, подякувала нащадкам родин за врятоване життя.
Майя Ліс-Турлейська зазначила: «Ми вирішили вшанувати тих, хто нас врятував, щоб пам'ять про них залишалася. Приємно, що ця церемонія відбувається такому чудовому місті за участю мера міста і пана посла Держави Ізраїль, за участю Праведників світу. Я всім щиро вдячна».

Зокрема, дипломи й медалі праведника народів світу отримали представники родин Стеців та Федів. На церемонію відзначення Праведників світу з США приїхали представники родини Мані Гольдапель-Лейфер, яку врятувала Лукія Бойко.

Представник сім’ї Лейфер розповів: «Ми відчуваємо привілеї бути учасниками цієї церемонії вручення нагород праведників. Моїй матері було 16 років, коли нацисти захопили Володимир-Волинський 25 червня 1941 року. Мій дід Давид негайно зібрав свою дружину Гелену, якій було на той час 38 років, та дітей, аби знайти притулок. Він звернувся до своїх найближчих друзів, сусідів, а також партнерів, щоб їм допомогли.

Це були дуже сміливі люди, які вирішили, що вони готові йти на ризик втратити власне життя заради порятування життя ближнього свого. Незважаючи на те, що їх переховували, вони ніколи не були в безпеці. Тим не менш, маленька горстка людей провели місію свого життя – рятувати людей, яких чекала смерть. Мати одиначка двох молодих синів та дочки Лука, була спасителькою моєї матері».

Спеціальна комісія Яд Вашем, висловила подяку від Держави Ізраїль та єврейського народу людям, які ризикували життям рятуючи євреїв під час Голокосту та присвоїла звання праведників народів світу, Григорію Сороці (посмертно) за порятунок родини Хагер (нагороду отримав його син Іван Сорока зі села Карпатське на Львівщині, на церемонії були також присутні нащадки родини Хагер – Йосі Канер та його родина, що приїхали з Ізраїлю), Тадеушу Млодницькому (посмертно) за порятунок Мордехая Саурхафта, втікача з Янівського гетто у Львові ( нагороду отримала його дочка – львів’янка Станіслава Христофорова), Лаврентію Стеців та Ганні та Івану Федів (посмертно) за порятунок родини Ейс (нагороду отримали онуки Івана Федів – Стефанія Гундер, Мирослав Хом’як та Оксана Лужецька з Дрогобича та села Монастир-Лишнянський на Дрогобиччині, а також онука Лаврентія та Ганни Стеців – Оксана Ярущинська зі села Монастир-Лишнянський на Дрогобиччині, на церемонії також були присутні пані Майя Ліс-Турлейська, врятована родинами Федів та Стеців і її син Марек Турлейський, які приїхали з Польщі), Пилипу та Теклі Коцюбайлам та їхнім синам Олександру та Андрію (посмертно) за порятунок Фані Бас-Розенберг (нагороду отримала онука Пилипа та Теклі – Любов Границька зі села Обарів на Рівненщині), Лукії Бойко (посмертно) за порятунок Мані Гольдапель-Лейфер (нагороду отримала онука Лукії – Любов Бойко зі села Маркостав у Волинській області, на церемонії були присутні пан Сідней та пан Девід Лейфери, сини Мані Лейфер, що приїхали з США).

Вручив дипломи та медалі нащадкам Праведників народів світу посол Держави Ізраїль в Україні Джоель Ліон.

Як інформував «Щоденний Львів», у Львові пом’янули жертв Голокосту.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів