Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

11:07 5 травня 2024 р.

Зустріч у Ватикані Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, з Вселенським Патріархом Варфоломієм. 2019 рік.

Зустріч у Ватикані Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, з Вселенським Патріархом Варфоломієм. 2019 рік.

Історія обчислення дня святкування Пасхи пов’язана ще з рішеннями Вселенського собору в Нікеї 325 року.

Пасхальне питання неможливо вирішити на локальному рівні — потрібен ще один Вселенський собор. Так прокоментував Блаженніший Святослав питання, чому греко-католики святкують Пасху з православними попри перехід на новий календар. Про це він зазначив в інтерв’ю для Громадського телебачення напередодні Великодня, пише DailyLviv.com.

«Ми святкуємо разом з нашими братами православними. Ми вийшли з одного кореня — з Київської традиції. Святкуємо разом з більшістю християн країни і це дуже важливий момент», — зауважив Предстоятель УГКЦ. Він зазначив, що те, що ми маємо свій літургійний ритм, не робить нас католиками другого сорту.

Патріарх нагадав про два цикли обчислення дати свят: один — за сонячним календарем і до нього належать усі так звані нерухомі свята, інший — за місячним і до нього належать рухомі свята. Історія обчислення дня святкування Пасхи пов’язана з рішеннями Вселенського собору в Нікеї 325 року.

Блаженніший Святослав зауважив, що у 2025 році Пасха у всіх — католиків і православних — випадатиме в один день. «Багато хто плекав надію, мовляв, зможемо відтепер святкувати разом. На жаль, мушу ствердити, що поки що це неможливо», — сказав він.

Відтак зазначив, що проблема полягає в тому, що православні більше не скликають Вселенських соборів. Вони визнають тільки сім Вселенських першого тисячоліття, адже існують різні містифікації, що восьмий буде собором антихриста. Натомість у Західній Церкві, зазначив Предстоятель, Вселенські собори продовжували скликатися. Тому сьогодні потребуємо всецерковного собору, який би охоплював не тільки західне християнство, а й східне. Блаженніший Святослав визнав, що це питання неможливо вирішити лише на локальному рівні.

«Особливо хочу подякувати за позицію і голос у вселенському православ’ї Патріархові Варфоломію. Він наче єдиний пророк сьогодні каже, що треба православному світу реформувати Пасхалію. В українському православ’ї навіть нині ніхто про це не говорить», — підсумував архиєрей.

Читайте також: Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів