Нову пам'ятну монету випущено НБУ на честь дня народження гетьмана Скоропадського

18:55 2 червня 2023 р.

Фото до новини

Новина про випуск нової монети на честь 150-річчя знаменитого українського гетьмана Павла Скоропадського.

Національним банком України 30 травня 2023 року було введено в обіг нову монету "Павло Скоропадський". Її випуск приурочено до 150-річчя від дня народження відомого діяча, який був гетьманом України на початку XX століття.

Який вигляд має нова монета

Нова пам'ятна монета має номінал у 2 гривні. Згідно з інформацією, яка потрапила в новини України, тираж цієї монети склав 30 тисяч штук. Як матеріал для виготовлення використовувався нейзильбер.

Що стосується зовнішнього вигляду, то він виявився досить оригінальним. На аверсі монети можна побачити малий державний Герб з невеликим написом "Україна". Фігура у формі трикутника розміщена на тлі стилізованого прапора. Вони символізують економічний і культурний розквіт в Українській Державі в той час, коли при владі перебував гетьман Скоропадський. Зображення обрамлене кількома написами:

  • "українізація";

  • "освіта";

  • "гривня".

У верхній частині нанесено номінал 2 на дзеркальному тлі, також графічний знак гривні. У нижній - стандартний логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

Як повідомляє джерело, реверс монети прикрашений портретом самого Павла Скоропадського. З лівого боку розташована композиція, що символізує Українську революцію, зверху роки життя політичного діяча 1873-1945 на дзеркальному тлі. Знизу - виразний напис "Павло Скоропадський".

Цікаві факти з життя гетьмана

Павло Скоропадський був нащадком відомого козацького роду. Під час Першої світової війни він відзначився під час походу до Східної Пруссії.

У 1918 році під час Всеукраїнського з'їзду хліборобів Павла Скоропадського було вирішено проголосити гетьманом України. Невдовзі внаслідок перевороту до нього перейшла влада над усією державою, яку перейменували з УНР на Українську Державу. Гетьман Скоропадський став вищою посадовою особою у зовнішній політиці, а також верховним воєначальником.

Ставши на чолі держави, Павло Скоропадський взявся за розв'язання економічно-фінансових проблем і почав перетворювати військові сили країни. Ним було затверджено закон про загальну військову повинність, а також план організації української армії, запропонований генеральним штабом.

За вказівкою Скоропадського було створено Земельний і Державний банки. Завдяки йому було відновлено залізниці. 

В аграрній сфері ним також було здійснено певні реформи. Земельний податок було скасовано. Вирішення земельних спорів було доручено Вищій Земельній комісії, якою керував сам гетьман.  Також він підтвердив право власності всіх селян на землю. Він розраховував, що завдяки цьому в країні сформується широкий клас середніх землевласників.

Скоропадський приділяв багато уваги і культурно-соціальній політиці. За його указом було відкрито велику кількість гімназій та університетів. Також при ньому відкрилися такі об'єкти, як Національна галерея мистецтв, Симфонічний театр, Державна капела та Академія наук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів