На Збоїщах у Львові почали пошуки польських солдатів

12:52 23 листопада 2019 р.

Фото до новини

На Збоїщах у Львові, де польські експерти шукають братську могилу, можуть спочивати навіть кількасот польських солдатів вересня 1939 року.

Про це інформує Польське радіо.

На думку президента Інституту національної пам'яті Польщі Ярослава Шарека, у результаті пошукових робіт у Львові польські археологи можуть виявити останки навіть кількох сотень польських солдатів.

У вівторок, 19 листопада, експерти з ІНП Польщі, спільно з українською стороною, розпочали пошуки солдатів вересня 1939 року, котрі загинули у Львові. Це перші подібні роботи від часу виданого два роки тому мораторію на ексгумацію польських жертв на терені сучасної України. Це була відповідь Києва на знесення українського пам'ятника у селі Грушовичі на Підкарпатті.

Доктор Ярослав Шарек зазначив, що ще дуже рано говорити про результати пошуків у Львові, але він має надію, що завдяки ним вдасться знайти останки польських солдатів. Він повідомив, що згідно із даними, у місцях, де проводять пошуки, може спочивати від 150 до кількасот солдатів Війська Польського, котрі загинули у вересні 1939 року у боях з німецькими окупантами.

На переконання голови ІНП Польщі, нинішні пошукові роботи будуть початком шляху до прогресу у співпраці з українцями. Він вважає, що, крім поховань солдатів вересня, Польща подала заяву на пошукові роботи у кільканадцяти інших місцях в Україні, де спочивають, зокрема, легіонери, котрі загинули у 1916 році під Костюхнівкою на Волині, а також солдати Армії Крайової та жертви волинського злочину.

Водночас у четвер польські експерти з Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі поінформували, що під час пошуків неподалік Львова братської могили солдатів Війська Польського, захисників міста з вересня 1939 року, їм вдалося знайти шматок матеріалу, ймовірно, мундиру, а також гільзу, швидше за все, зі зброї системи Маузера.

У пошукових роботах, що на колишньому цвинтарі на Збоїщах, одному з районів Львова, беруть участь польські археологи, а також українська сторона – експерти з Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять». Згідно з повідомленнями, пошуки у цьому місці триватимуть до кінця цього тижня.  

Про знайдені предмети на терені колишнього цвинатря на Збоїщах розповіла, зокрема, Анна Шельонґ з Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі.

«Ми працюємо навколо могили, що вшановує солдатів. Я можу сказати, що вчора ми знайшли предмети, що свідчать про те, що ця могила тут точно є. Це хоча би фрагменти польської військової форми, натомість останків ми ще не знайшли», - сказала Шельонґ.

«Коли будуть знайдені останки, ми подамо заяву на можливість проведення ексгумаційних робіт, але це буде наступного року. Я маю надію, що ці заходи дозволять продовжити їх, а також розпочати роботу, яка, як я думаю, дуже цікавить усіх поляків. Це ексгумації жертв волинського злочину», - сказала віцедиректорка Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів