На шляху з Литви до Австралії помер перший віцепрезидент Світового конгресу українців

21:32 26 червня 2024 р.

Фото до новини

На шляху з Литви до Австралії помер представник української діаспори Стефан Романів — перший віцепрезидент Світового конгресу українців

Про це Світовий конгрес українців повідомив у Facebook, пише DailyLviv.com.

Життя Стефана Романіва зупинилося на 68-му році. Представник української діаспори помер у Варшаві - по дорозі додому до Австралії з Литви, де відбулися установчі збори Антиімперського Блоку Народів.

У Союзі українських організацій в Австралії заявили, що 24 червня пан Стефан знепритомнів два дні тому і був негайно доставлений до однієї з лікарень Варшави. Проте врятувати його життя не вдалось.

Довідково

Стефан Романів народився 12 листопада 1955 року у Мельбурні. Батько Стефана Романіва родом з Тернополя, а прибув до Австралії у 1949 році. Мати — німкеня.

З молодих літ відвідував українську греко-католицьку церкву та рідну школу у Мельбурні. Закінчив місцевий педагогічний університет. Працював учителем початкової школи.

Очолював осередок СУМ (Спілки української молоді) у Мельбурні, крайову управу СУМ в Австралії, парафіяльну раду Української греко-католицької катедри в Мельбурні. Очолював парламентську комісію з питань багатокультурності в штаті Вікторія.

Багаторічний голова української громади у Вікторії, голова Союзу українських організацій в Австралії, довголітній керівник української братської школи та голова шкільної ради, ексзаступник голови Світової управи Спілки української молоді.

З 2008 по 2018 рік Стефан Романів був генсеком, а з листопада 2018-го - першим заступником президента Світового конгресу українців. Також головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу.

Як пише Укрінформ, за заслуги перед Україною Романів був нагороджений орденами та медалями президента України трьох рівнів та Міністерства закордонних справ — за розвиток міжнародних відносин.

Нагороджений державними нагородами України та Австралії, зокрема орденами Ярослава Мудрого V ступеня (22 січня 2022 року), "За заслуги" І ступеня (20 серпня 2008 року), "За заслуги" II ступеня (29 листопада 2007 року), "За заслуги" III ступеня (17 серпня 2006 року).

Стефан Романів разом з дружиною Анастасією виховав двох дітей, Петра і Терезу. Мав 5 онуків.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців передав ЗСУ 15 британських бронетранспортерів FV432.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів