17 березня у Львові відкриється виставка «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах»

23:18 16 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: prostir.museum

Унікальна експозиція у музеї історії релігії триватиме до 11 квітня.

Завтра, 17 березня, о 17:00 у Львівському музеї історії релігій на площі Музейній, 1 відкриється виставка «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах». Це друга виставка періодичних видань з колекції Вахтанга Кіпіані у цьому музеї. Декілька років тому тут було представлено багатоманіття періодики Греко-Католицької Церкви XIX-XX ст. у рамках виставки «Християнські голоси».

Вахтанг Кіпіані розповів: «Патріарх УГКЦ, багатолітній мученик комуністичних таборів Йосиф Сліпий прожив довге життя, яке можна розділити, умовно кажучи, на три періоди – до 1945 року, коли він зростав як пастир і науковець під омофором особистості митрополита Андрея Шептицького, роки ув’язнення – з 1945-го до 1963-го, коли світ майже не чув голосів з підневільної України та загнаної у підпілля Церкви, і, нарешті, 1963-1984 роки, коли очільник УГКЦ отримав свободу і не гаячи часу почав повертати інтерес світу до найбільшої Церкви у катакомбах у світі. Саме в ці роки портрети владики Йосифа починають з’являтись на перших шпальтах українських і світових видань».

На виставці представлені видання як власне УГКЦ, так і різних мирянських товариств, політичних угруповань діаспори, а також незалежних видань. Вахтанг Кіпіані – журналіст, редактор, історик і колекціонер, головний редактор сайту «Історична правда», ведучий однойменної передачі на телеканалі «ZIK», засновник Музею-архіву преси в Києві, в якому зібрані 30 тисяч найменувань періодичних видань, починаючи з 1689 року, зокрема українські – з першого числа «Зорі Галицкої» (1848 рік). Значну частину колекції складають видання української діаспори.

Про це повідомили сьогодні, 16 березня, на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів