12 березня о 15.00 у Львові відкриють виставку однієї книги

17:55 11 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: lib.znaimo.com.ua

Експозиція «Першого видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, 1840 р.» розпочнеться в головному читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка на вулиці Драгоманова, 5.

Як повідомляє сьогодні, 11 березня, прес-служба міської ради, в рамки виставки «Перше видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, 1840 р», яка розпочнеться 12 березня о 15.00 в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка на вулиці Драгоманова, 5.помістилися:

огляд книжково-документальних виставок до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка;

виставка однієї книги – «Перше видання «Кобзаря» Т.Г.Шевченка, 1840 р.»;

виставка «Т. Шевченко різними мовами».

Директор наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка Василь Кметь повідомив: «Спільна ініціатива Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівської міської ради має на меті не лише вшанувати пам'ять Кобзаря з нагоди його 200-річчя, але й актуалізувати його творчість у сьогоденні нашого Львова. Адже постать Тараса Шевченка особливо була шанована у нашому місті. Відвідувачі книжкової виставки матимуть нагоду побачити низку прижиттєвих видань видатного поета, ознайомитися з етапами дослідження та популяризації його творчості у Галичині. Особливої уваги у нашій експозиції надано ролі творчості Т. Шевченка у світовій культурі – відвідувачі можуть ознайомитися з виданнями Кобзаря десятками мов світу. Окремий стенд присвячено доробку відомої перекладачки творів Шевченка англійською Віри Річ, яка заповіла свої рукописи та книги нашій книгозбірні. Цього року за ініціативою Університету у видавництві «Мистецтво» опубліковано «Кобзар» саме у її перекладі. В рамках заходу відображено й Шевченкові сюжети в образотворчому мистецтві – тепер читачі зможуть отримати на згадку книжкові закладки із фрагментами Шевченкіани відомого львівського митця, оригінали творів якого експонувалися і в нашому читальному залі – Євгена Безніска».

«До відвідання виставки-лекторію упродовж Шевченківських днів у Львові будуть залучені школярі, для яких передбачено також спеціальний конкурс на знання творчості Кобзаря. Як і кожний конкурс, він передбачатиме можливість здобути спеціальні нагороди. Проведення ювілейних заходів в університетській книгозбірні, як важливому сегменті громадського простору, є важливим кроком в утвердженні європейської свідомості львів’ян та гідному продовженні традицій плекання рідного слова», - зазначила начальник управління освіти ЛМР Галина Слічна.

Натомість, начальник управління внутрішньої політики ЛМР Андрій Шевців пояснив: «Тарас Шевченко – не просто класик. Він поет, творчість якого відгукується на найбільші виклики сьогодення. Вона не може не хвилювати молодь, адже поряд із революційністю та сміливим бунтарством у ній поєдналися романтизм і боротьба проти несправедливості. Нашим завданням є допомогти молодим українцям пізнати Шевченка не таким, яким його намагалася вималювати у свідомості українців пропаганда минулого, а таким, яким він був насправді – великим українцем із прогресивними світоглядними поглядами та ідеями».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів